23-10-2014

Radio svaki treći nezaposleni

U toku turističke sezone, posredstvom Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), posao je našlo blizu devet hiljada nezaposlenih. Na sezonskim poslovima radila je skoro svaka treća osoba sa evidencije biroa rada.

Radio svaki treći nezaposleni | Radio Televizija Budva

Iz ZZZCG su za Pobjedu, sumirajući efekte turističke sezone, ocijenili da su postigli dobar rezultat. Načelnik Sektora za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović rekla je da su u Zavodu zadovoljni angažovanjem domaćih sezonaca posebno, iako je bilo negativnih okolnosti koje su se direktno reflektovale na kvalitet turističke sezone.

"Tu prije svega mislim na poplave u zemljama u okruženju, koje su se dogodile neposredno prije početka sezone, kao i loše vremenske prilike u toku sezone", kazala je Ivanović.

Najveći broj zapošljavanja zabilježen je sa evidencija primorskih opština Bar, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj i Budva. Značajan broj zapošljavanja ostvaren je i sa podgoričke, bjelopoljske i pljevaljske evidencije.

Ivanović je saopštila da se u ponudi radne snage, na evidenciji, nalazi oko tri hiljade osoba turističko- ugostiteljskih zanimanja.

"Radni potencijal za sezonu je mnogo veći, ako uzmemo u obzir veliki broj nezaposlenih drugih zanimanja koji svake godine pokazuju interesovanje za rad na sezonskim poslovima. Tome treba dodati i značajan broj mladih, učenika i studenata, koji čine neprocjenjiv radni potencijal u sezoni", smatra Ivanović.

Prema njenim riječima, skoro 70 odsto ponuđenih pozicija odnosi na pomoćne poslove koji nijesu zahtjevni i koji se, uz rad, brzo uče.

"Zavod intenzivno radi na podizanju nivoa kvaliteta partnerskog odnosa sa poslodavcima. Cilj nam je da oslušnemo njihove potrebe, da im pripremimo potrebnu radnu snagu i da im u konačnom kvalitetno posredujemo", objasnila je Ivanović.

Osim klasičnih programa obuke, kako je dodala, ove godine su realizovan i pilot program pripreme nezaposlenih za rad na sezonskim poslovima. Program je koncipiran tako da poslodavci, u skladu sa svojim kadrovskim potrebama, sami odaberu polaznike, da ih obuče za svoje potrebe, u svom prostoru, po svom programu i da, nakon obuke, pripremljene kandidate zaposle tokom sezone, na period ne kraći od tri mjeseca.

"U programu je učestvovalo 67 poslodavaca, kod kojih je obučeno 326 osoba sa evidencije nezaposlenih, što je u značajnoj mjeri uticalo na povećanje nivoa kvaliteta ponude radne snage", zaključila je Ivanović.