24-03-2023

Radionica o pametnim turističkim rutama

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, kao partner projekta NEST PLUS, organizovaće naredne sedmice jednodnevnu radionicu iz oblasti održivog turizma, kako bi preduzećima pomogli da postanu katalizatori inovacija i održivosti.



Radionica koja će se održati od ponedjeljka do utorka, okupiće zainteresovane strane i turističke operatere - turističke agencije, hotele, turoperatore, preduzetnike i donosioce odluka o destinaciji iz cijele zemlje.

“Time će se pokrenuti prelazak sa faze projektovanja na fazu implementacije konačnih ruta zacrtanih nakon programa izgradnje kapaciteta održanog 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Projekat NEST je uspješno razvio dva itinerera u prekograničnim oblastima Crne Gore, Albanije i Italije – oblasti koja obiluje prirodnim, istorijskim i kulturnim dobrima, kao i pejzažima, tradicijom, narodom, gastronomijom i zanatima.

Itinereri su razvijeni na osnovu dva tematska konteksta: kulturno nasleđe i poljoprivredno-prehrambeni lanac vrednosti, i sport i priroda.

“Naš cilj je da podržimo mala i srednja preduzeća iz oblasti turizma da postanu katalizatori inovacija i održivosti dajući turističkim preduzetnicima i zajednicama, koje oni predstavljaju, glas i priliku da aktivno učestvuju u događaju”, naveli sui z Ministarstva.

Kako su dodali, okupiće se u živopisnom Herceg Novom i prošetati njegovim jedinstvenim šarmom i posebnom atmosferom, daleko od svakodnevice.

“Nakon radionice uslijediće press tura organizovana duž dijela rute Kulturne baštine i gastronomije, uključujući posjetu lokalnom domaćinstvu i degustaciju odličnih vina i lokalnih delicija”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministastva su poručili da je ovo odlična prilika da turistička mala i srednja preduzeća iz cijele Crne Gore uzmu učešće u dnevnom radu, kako bi zajednički inovirali u svijetu zelenog turizma.