06-04-2018

Radionica u Mostaru omogućila mladim djevojkama iz Budve da zakorače u svijet preduzetništva i ICT-a

Opština Budva započela je implementaciju projekata "Podrška mladim ženama u preduzetništvu iz oblasti ICT-a", u sklopu kojeg je krajem marta organizovana prva, dvodnevna radionica „Building entrepreneurial mindsets “ u Mostaru.

Radionica u Mostaru omogućila mladim djevojkama iz Budve da zakorače u svijet preduzetništva i ICT-a | Radio Televizija Budva

Mlade djevojke iz Budve, od 18 do 21 godine, imale su priliku da se zajedno sa svojim vršnjakinjama iz Nikšića, Mostara i Banja Luke, kroz neformalno učenje edukuju iz obalsti ICT-a, upoznaju eksperete iz ove oblasti, čuju o najnovijim trendovima i mogućnostima zapošljavanja. Od 10 učesnica, danas su gostujući u našem programu svoje iskustvo podijelile Jelena Kovačević, Sara Slovinić i Lidija Mijović.


Govoreći o boravku u Mostaru, Jelena Kovačević je kazala da je izuzetno zadovoljna radionicom.

"Imale smo priliku da čujemo diskusije uspješnih žena iz raznih profesija koje su uglavnom vezane za ict i preduzetništvo. Kasnije smo mogle pričati sa svakom od njih po nekoliko minuta tako da je to bilo veoma interesantno iskustvo. Ostvarile smo kontakte i nadam se da ćemo biti u prilici da i u budućnosti nastavimo saradnju", istakla je Kovačević, dodajući, da joj je posebno bio zanimljiv dio programa vezan za socijalno preduzetništvo, kao i što je kroz aktivnu razmjenu iskustava na licu mjesta imala priliku da ispolji i pojedine svoje ideje.

Sara Slovinić je istakla da će joj učešće u radionicama svakako biti od pomoći za dostizanje njenih ciljeva u budućnosti.

"Ja sam od malena imala želju da budem DJ i producent i željela sam da otvorim producentsku kuću i studio. Ove radionice su, koliko toliko, doprinjele tome da ja na lakši način saznam kako da to ostvarim bez većih poteškoća. Štaviše, već u glavi imam ideju kako svaki detalj treba da izgleda", pojasnila je ona.

Pozitivne utiske iz Mostara ponijela je i Lidija Mijović koja je rekla da je, od kad se vratila, počela drugačije da razmišlja.

"Dvoumila sam da li da se prijavim ili ne, ali kad sam stigla u Mostar shvatila sam da je ovo nešto što je potrebno mladim ženama. Mnoge žene nemaju samopouzdanja, često su od strane muškog pola sklonjene u stranu”, navela je Mijović, dodajući, da su ove radionice na neki način motivacione, jer se u mladim ženama pokreće svijet da njihove ideje zaista vrijede.

Naredna radioncia planirana je u Mariboru, u Sloveniji.

Opština Budva je krajem januara,ove godine potpisala ugovor za projekat FY4ICT u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija. Projekat FY4ICT, koji će trajati naredne dvije godine, ima za cilj da edukuje i motiviše mlade žene iz Crne Gore i BIH da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti informacionih tehnologija.