03-08-2023

Radoman: U Budvi preko 45.000 zdravstvenih korisnika

Direktora budvanskog Doma zdravlja, Blažo Radoman govorio je u Ljetnjem jutru o situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi, radu izabranih ljekara, kao i radu turističkih ambulanti.

Radoman:  U Budvi preko 45.000 zdravstvenih korisnika | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Radoman je istakao da uprkos povećanom obimu posla uslijed turističkog špica u DZ uspijevaju da odgovore na sve izazove što je veoma važno.


Foto: printscreen

"Posljednjih dana zaista jeste povećan obim posla, ali smo mi još i ranije otvorili turističke amnbulante, već 12. juna. Mi pružamo usluge od javnog interesa i htjeli smo da uđemo spremnni u turističku szeonu, a sve smo to pokrili sa postojećim kadrom", istakao je on.

Raspolažu sa 23 ljekara u redovnom radu

"Od toga je 12 ljekara u DZ Budva, a jedan u ambulanti u Petrovcu. Ambulanta u Petrovcu je takođe pokrivena u dvije smjene, dok u DZ Budva radi po pet ljekara u dvije smjene, ne računajući turističke ambulante koje su fizički u sklopu DZ, samo sa zasebnim ulazom, tu su i ambulanta Rafilovići, Pržno, Sveti Stefan i kao što sam već pomenuo Petrovac", istakao je Raodman.

Petrovac i Budva opterećeni

"To je preko 50 zdravstvenih usluga na dnevnom nivou prema turistima kada govorim o ambulantama, dok na nivou Dz u Budvi dnevno prođe sigurno blizu 400 ljudi. Specifičnost Budve je ta što variramo sa brojem osiguranika koji je prisutan gledajući zimski i ljetnji period i moram da kažem da je veliki broj osiguranika koji su iz naše države, ali na privremenom radu u Budvi, a takođe su naslonjeni na medicinske usluge DZ Budva, a mi svima izlazimo u susret. Takođe radi se i o velikom broju raseljenih lica, kojima smo dužni da pružimo zdravstvenu zaštitu", kazao je on.

U Budvi preko 45.000 zdravstvenih korisnika

"Taj podatak je tačan, početkom marta mi smo imali 44.000 osiguranika, a na današnji dan je taj broj već bliži 50.000 iako znam da je u postupku regulisanja za dobijanja boravka veliki broj lica, koji se mjeri hiljadama i siguran sam da Budva gledajući zimske mjesece sada ima između 55 i 60. 000 stanovnika. To mi daje za pravo da kažem uvid u broj osiguranika u sistemu", napominje Raodman.

Radoman je istakao da su budući planovi DZ proširenje usluga na nivou primarne zdravstvene zaštite, novi pravilnici unutrašnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta, upošljavanje većeg broja ljekara, kao i ojačavanje odjeljenja pedijatrije.

D.P.