25-03-2021

Radoman: Vakcina ima dovoljno, počela vakcinacija starosne grupe od 75 do 79 godina

Nakon nešto više od mjesec dana od alarmante epidemiološke situacije u našem gradu, broj zaraženih se smanjio, a vakcinacija je u toku. Budvanski Dom zdravlja je, prema riječima zamjenika direktora ove zdravstvene ustanove Blaža Radomana, od Instituta za javno zdravlje dobio instrukcije o sprovođenju imunizacije kojim su definisane tačno određene straosne grupe, kao i način prijave za vakcinaciju.

Radoman: Vakcina ima dovoljno,  počela vakcinacija starosne grupe od 75 do 79 godina | Radio Televizija Budva

Foto: Screen shot

U proteklom periodu u budvanskom Domu zdravlja bio je otvoren info punkt na kome su građani mogli sami da se prijave, nakon čega ih je pozivao operater, kako bi ih obavavijestio o tačnom danu i času primanja vakcine, a otvoren je i call centar 1717 na koji se prijavljuju građani iz cijele Crne Gore nakon čega dobijaju informacije o vakcinisanju. Spisak za vakcinaciju se uskalađuje i dobija od IJZ.

Vakcijancija građanstva je počela 10. marta, odvija se standardnom dinamikom, a juče je počela i vakcinacija starosne dobi od 75 do 79 godina.

"Prva je svakako ona 80+. Naglasio bih da bez obzira na to da ako se neko nije prijavio na pravo za vakcinaciju, a ima preko 80 godina, on i dalje može to da učini popunjavanjem elektronskog upitnika ili na broj 1717. Pošto se radi o starijim osobama, postoji mogućnost da se oni koji nijesu u mogućnosti da dođu, vakcinišu u kućnim uslovima i svakako se taj spisak ažurira i mislimo da će za građane koje imamo u sistemu dan vakcinacije biti ponedjeljak ili utorak. To su dani kada će ekipa DZ Budva u kućnim uslovima, a po utvrđenom redosledu vršiti vakcinaciju sugrađana", kazao je Radoman gostujući u Jutrom iz Budve.

On je istakao da vakcina ima dovoljno, te nema mjesta za brigu, IJZ redovno šalje neophodnu dozu vakcina za sve sugrađane.

Vakcinacija je počela juče po ustaljenom rasporedu, od 8h, a, kako je istakao, očekuju da će u narednom periodu uspješno vakcinistai sve prijavljene građane.

Radoman je napomenuo da građani nemaju potrebe da dolaze u Dom zdravlja kako bi se informisali o vakcini, već da se u cilju olakšanog funkcionisanja o svemu informišu na broj 1717.


D.P.