09-12-2020

Radović: Budimo društvo odgovornih pojedinaca i institucija

Povodom obilježavanja 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović, uputio je čestitku svim građankama i građanima Crne Gore.


Foto: SO Budva

"Emancipatorska uloga jednog društva ogleda se u njegovoj sposobnosti da razvija, afirmiše, štiti i promoviše ljudska prava. Crnogorsko društvo je društvo pluraliteta i razlika, ali pomirljivih razlika, u kome one treba da koegzistiraju čineći jedan konzistentan sistem po kome se sva ljudska bića rađaju kao slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima", poručio je u čestitki predsjednik lokalnog parlamenta.

Kako je dodao, oslanjajući se na Univerzalnu dekleraciju o ljudskim pravima, kao civilizovano, odgovorno i pravedno drušvo, treba da baštinimo sistem vrijednosti koji jednako uvažava sve građane bez diskriminacije po bilo kom osnovu i bez marginalizovanja bilo koga u njegovom neprikosnovenom i neotuđivom pravu na različitost.

"Da bi istrajali na tom evropskom putu, neophodno je stvaranje efikasnih mehanizama i institucija u cilju ostvarivanja i poštovanja ljudskih prava u svim segmentima društva, bezbjedno izražavanje svih vrsta posebnosti kao garant istinske jednakosti, ali i utvrđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava. Budimo društvo odgovornih pojedinaca i institucija koje teži evropskim standardima i civilizacijskim tekovinama i vrijednostima savremenog društva u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih prava; to je naša ustavna i zakonska obaveza", poručio je Radović.