22-09-2020

Radović pisao Jovaniću: Ukinite spornu privremenu mjeru, građani nisu dužni da trpe posljedice kriminalnih aranžmana

U otvorenom pismu koje je predsjednik SO Budva Krsto Radović uputio predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću piše da će uskoro četvrti mjesec da sudsko vijeće tog suda nije odlučilo po prigovoru koji je podnio pravni zastupnik Opštine Budva Vladan Bojić, te da nije uvažilo stav Opštine da se radi o nezakonito ustanovljenoj privremenoj mjeri zabrane raspolaganja budžetom.



Bojić je, podsjeća Radović, prigovor na rješenje Privrednog suda podnio krajem maja mjeseca. Tim rješenjem uspostavljena je privremena mjera zabrane raspolaganja budžetom Opštine Budva, a po predlogu Ministarstva finansija zbog spornog dugovanja po osnovu aktivirane državne garancije od strane firme WTE.

Šef budvanskog parlamenta u otvorenom pismu ističe da su prekoračeni svi zakonom utvrđeni rokovi, posebno ako se, kako je naveo, zna koliko takvo jedno rješenje pogađa građane Opštine Budva i privredu koja je već dovoljno ugrožena zbog aktuelne pandemije korona virusa.

"Podsjećam Vas da Opština zbog ove mjere ne može redovno servisirati svoje obaveze prema povjerenicima, zaposlenima u lokalnom javnom sektoru i privredi. Kao predsjednik najvišeg organa vlasti u Opštini smatram da je ovakvo ponašanje Privrednog suda apsolutno nedopustivo i neodgovorno. Zaposleni u Opštini već dva mjeseca ne primaju zarade i mnogima je ugrožena egzistencija, a ovu situaciju je katastrofalna turistička sezona samo pogoršala", istakao je Radović.

Iz tog razloga on apeluje na Jovanića da kao predsjednik Privrednog suda uloži svoj autoritet i zakonska ovlašćenja kako bi se konačno odlučilo po prigovoru Opštine Budva i ukinula sporna privremena mjera.

"U suprotnom ću lično Vas smatrati odgovornim, i kod nadležnih institucija ću pokrenuti pitanje odgovornosti i Vas i svih koji su direktno i indirektno uključeni u ovaj sraman proces koji se vodi protiv Opštine Budva i njenih građana, koji nisu dužni da trpe posljedice kriminalnih poslovnih aranžmana nekih ranijih nosilaca vlasti u državi i Opštini", zaključio je Radović.