08-05-2020

Radović: Vanredno stanje imamo samo kada to odgovara DPS-u

Danas je po hitnom postupku održana 19. sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Budva kojim je predsjedavao Krsto Radović, a na kome su razmatrani Predlozi za razrješenje predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine Budva.

Radović: Vanredno stanje imamo samo kada to odgovara DPS-u | Radio Televizija Budva

Predstavnici odborničkih klubova su na današnjem Kolegijumu zaključili da je neophodno da se obrate nadležnim institucijama, kako bi vidjeli koje su mogućnosti i da li se može održati sjednica SO Budva, kazao je predsjednik SO Budva Krsto Radović, dodajući da će u toku dana poslati dopis i zahtjeve Ministarstvu javne uprave i Direktoratu za lokalnu samoupravu, na koje odgovor očekuje u toku slijedeće nedjelje.

"Prije svega da vidimo da li postoji mogućnost, da li naša sala tehnički može da primi toliki broj ljudi, odnosno 33 odbornika i izvršnu vlast. Moja partija i ja ne bježimo ni od kakve sjednice, ni od rasprave", istakao je Radović.

Kako je nagalsio, njemu će biti zadoovljstvo da raspravlja o svim ovim temamam i optužbama na njegov račun, koje se pominju u inicijativi za njegovu smjenu.

"Odluka se po Statutu treba podnijeti 30 dana od podnošenja inicijative, međutim, ako imamo vanredno stanje ili ga nemamo jer ja ne znam, ovdje je očigledno da vanredno stanje imamo samo kada to odgovara DPS-u. Sjednice će biti održane, pitanje je samo da li će se to prolongirati u 10 do 15 dana", poručio je Radović.

Postojala je inicijativa da jutrošnjem sastanku prisustvuje i nezavisni odbornik Stevan Džaković kao član Odborničkog kluba Budva - Sveti Stefan - Petrovac, što je Radović odbio uz obrazloženje, budući da je na Kolegijumu u ime ovog Odborničkog kluba bila Božena Jelušič.

Predsjednik Odborničkog kluba DF-a, Đorđije Pribilović kazao je da je prva obaveza da se poštuju sva dokumenta koja regulišu rad ove Skupštine, da sve inicijative budu usklađene sa Poslovnikom, te da se od strane predsjednika Skupštine ispoštuju rokovi utvrđeni statutom i zakonom o lokalnoj smaoupravi.

"Što se tiče specifičnosti situacije u kojoj se nalazaimo zbog pandemije, tu smo saglasni takođe da se ispoštuju svi uslovi i obaveze koje proizilaze iz NKT-a. I u u takvoj situiaciji mogu da se drže sjednice", kazao je on, dodajući da su oni kao Klub odbornika DF-a za to da se sjednica održi i da se ispoštuju rokovi u odnosu na pokrenutu inicijativu.

"I na sjednici ćemo sve znati i vidjeti i ukrstiti argumente. Inicijative su dvije, za razješenje predjsjednika Skupštine i predsjednika Opštine. Što se tiče ove vlasti, mišljenja sam da treba da se poštuje koalici sporozam. Znači, ono što smo se dogovorili kao novoformirana vlast i svi potpisnici tamo stavili svoje potpise, sada treba da ispoštujemo. Ako imamo problema sa poštovanjem tog sporazuma, onda je najdemokratskije vratiti mandat građanima, to je sasvim jasno i prirodno"", zaključio je Pribilović.

Podsjećamo da je inicijativu Crnogorske o razrješenju predsjednika Opštine Budva Marka Carevića potpisalo potpisalo 16 odbornika, 11 iz DPS-a, tri iz Crnogorske, jedan iz Socijaldemokrata i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Inicijativu DPS-a za smjenu predsjednika SO Budva Krsta Radovića potpisalo je 17 odbornika, 12 iz DPS-a, tri odbornika Crnogorske, jedan odbornik SD-a i nezavinsi odbornik Stevan Džaković.