30-11-2018

Radulović: CTU podržava uklanjanje privremenih objekata, ali odluku treba donijeti nakon praznika

Crnogorsko turističko udruženje je prepoznato kao inicijator riješavanja problema privremenih objekata na budvanskoj rivijeri, ali nikada nije bilo protiv tezgi već za uređenje ove oblasti prema određenim standardima, kazao je za Radio Budvu predsjednik CTU-a Žarko Radulović.

Radulović: CTU podržava uklanjanje privremenih objekata, ali odluku treba donijeti nakon praznika | Radio Televizija Budva

Odluka o uklanjanju privremenih objekata u Budvi bi, prema informacijama koje ima, trebalo da bude donesena do kraja ove, a uklanjanje svih tezgi već prvog dana nove godine. ( 1. januara 2019.).

"Kada kažu da se uklanjaju tezge, pod tim se podrazumjeva Školijera i objekti tog tipa. Ja mislim da to nije u redu s obzirom da dolaze novogodišnji praznici i bi ti objekti bili jako oštećeni kao i gosti. Trebalo bi da se odredi jedan period za adaptaciju tim novim pravilima koji će stupiti na snagu", kazao je Radulović.

Jedan od predloga da se ovaj problem riješi je da se naprave zone duž šetališta gdje bi objekti bili unificirani, estetski definisani i gdje bi postojao neki red.

"Postoji metodologija koja može da izračuna koliko je optimalno potrebno objekata takve vrste ovom gradu koji bi pritom bili održivi, jer nama ne trebaju objekti koji nisu održivi.

"Ako imate 10 objekata sa picom, predpostavljam da njih 10 mogu da budu održivi ali 30 na istom mjestu ne mogu. Selekcija bi se izvršila licitiranjem, ljudi koji su radili znaju koliko mogu da izdrže pa neka licitiraju", istakao je Radulović i dodao da mora postojati selekcija.

"Objekti u budućnosti treba da budu po nekim standardima, ali isto tako da im se limitira broj da budu održivi da zarađuju, plaćaju porez Opštini, plaćaju radnike... Mislim da se u ovom periodu ne treba žuriti sa zatvaranjem privremenih objekata pošto je vrijeme novogodišnjih praznika kako bi korisnici mogli da zarade, pa da se ona realizuje u drugoj polovini janura", nagalsio je Radulović.

Novim Zakonom o ugostiteljstvu i turizmu predviđa se uklanjanje privremenih objekata sa plaža, to je odlična ideja.

"Veliki bi bio iskorak kad bi JP Morsko dobro uradilo ono što je i samo propisalo, da svede sve plažne objekte na gabarite koji su njihovim pravilnikom propisani. Da ispoštuju radno vrijeme od 8 ujutro do 8 uveče i koji ne mogu da prometuju hranu, jer apsurdno je da u sred sezone sjednete u lokal u pjesku i jedete pasulj sa kobasicom", zaključio je Radulović.