12-01-2023

Radulović: Javnost treba da zna za naše probleme koje trpimo godinama, ni Budva nije izuzetak

Mitar Radulović, načelnik budvanske jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć naglasio je da se nakon verbalnih i fizičkih napada na kolege konačno mora skrenuti pažnja javnosti na probleme koje godinama trpe.

Radulović: Javnost treba da zna za naše probleme koje trpimo godinama, ni Budva nije izuzetak | Radio Televizija Budva

Zvuci Hitne pomoći odjekivali su preključe u podne u više gradova Crne Gore. Na taj simboličan način, zdravstveni radnici i ispred Hitne medicinske pomoći u Budvi su protestvovali zbog napada na ljekare koji su se dogodili prethodnih dana.

“Prekjuče smo se morali odlučiti na jedan takav potez da bi malo približili javnosti sve te naše probleme koji traju već neko određeno vrijeme, ali koji su nažalost kulminirali prije par noći incidentom u jedinici Hitne medicinske pomoći u Podgorici, gdje je naš kolega napadnut i koji je zadobio povrede. Htjeli smo da se javnost upozna sa tim i da vidi koji su to naši problemi. Naše okupljanje je bilo kao jedno iskazivanje nezadovoljstva, mi ne možemo da protestujemo jer naš posao je takav da rad u Hitnoj medicinskoj pomoći ne može da stane. Mi smo samo htjeli da pokažemo da imamo probleme i da se nađe neki način da se ti problemi riješe, tako nadam se da je to stiglo do građana i svih naših pacijenata”, kazao je Radulović gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Podršku kolegama iz Hitne pomoći pružili su i zaposleni u Domu zdravlja i Centru bezbijednosti Budve.

“Imali smo podršku kolega zaposlenih u Domu zdravlja Budva jer se i kod njih dešavaju slične situacije. Centar bezbjednosti Budva iskazao je nama takođe punu podršku, sad vidjećemo na koji način može to da se riješi. Kako je rekao minister unutrašnjih poslova možda će intezivirati obilaske jedinica Hitne medicinske pomoći, pa ćemo zajedno naći neko rješenje, nadam se da se tome stane na kraj”, istakao je Radulović.

Problem, kako dodaje, traje duže vrijeme, ali je sada kulminirao i mora se skrenuti pažnja na njega.

“Svi mi radimo taj posao koji je dosta stresan i težak, radimo ga zbog toga što ga volimo i što želimo da pomognemo ljudima, a da se sa druge strane dese takve situacije da naše kolege budu verbalno i fizički napadnute, i stvarno nakon ovoga što se desilo sa ekipom u Beranama u tunelu gdje je nažalost stradao mladi čovjek nakon čega su oni takođe napadnuti. Dakle mora se skrenuti pažnja na sve to. To traje duže vremena, nije to samo Hitna medicinska pomoć, to su Domovi zdravlja, Opšte bolnice, Urgentni centri gdje se slične stvari dešavaju. Mi nemamo nikakvo obezbjeđenje, nema nikoga ko bi spriječio takve situacije i prepušteni smo sami sebi. Nama stvarno ekipe MUP-a priskaču u pomoć, ali oni imaju svoje poslove i ne mogu non stop da budu tu. U Budvi nije bilo baš sličnih situacija, ali je svakako bilo nasrtaja na medicinsko osoblje, što srednjeg kadra što ljekara. Ovaj posao ne može da se radi ako se stvarno ne voli, ali bude poražavajuće poslije toliko posla i odrađenih smjena bivaju kolege napadnute”, zaključio je Radulović.