29-07-2022

Radulović: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda radi punim kapacitetom

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) svakodnevno obradi između 18 i 19 hiljada kubika otpadnih voda, što je na prošlogodišnjem nivou. Usled velikog obima posla svakodnevno dolazi do kvarova koji se hitno otklanjaju, kako bi se izbjegle neželjene posledice, kazao je za Polis izvršni direktor opštinskog preduzeća “Otpadne vode” Milivoje Radulović.



Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Bečićima u toku sezone radi punim kapacitetetom i količine otpadne vode koje se prečišćavaju do sada su na nivou 2021. godine. Prema svakodnevnom monitoringu količine su između 18 i 19 hiljada kubika.

"Krajem jula mjeseca, a to će se sigurno i nastaviti, te količine su između 18 i 19 hiljada kubika za 24 sata na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Moram da napomenem i one kišne dane, kada dolazi više i od 20 hiljada kubika zbog tih atmosferskih voda, koje su povezane na fekalnu kanalizaciju", istakao je Radulović.

Zbog opterećenosti sistema, gotovo svakodnevno dolazi do kvarova. Kvarovi moraju odmah da se otklone, pa su tokom prethodnih noći ekipe intervenisale na pumpnoj stanici, kako bi se izbjegao ozbiljan incident.

"Ovo je takav sistem, da se svakodnevno dešavaju neki incidenti, ispadi i mnogo situacije gdje morate odmah da regujete jer upravo iz tog razloga što je preopterećenost velika. Prethodnih dana je bilo aktivnosti tokom noći, na zamjeni jedno jakog bitnog dijela pumpne stanice u Bečićima, tj. došlo je do ispada noža i bilo je potrebno odraditi zamjenu, tako da je ta aktivnost trajala cijelu noć, a taj ispad se dogodio u nedelju i mogu da kažem da je bila identična situacija kao i 2019. godine kada se desilo ono izlivanje", istakao je on.

Na tretman za prečišćavanje otpadnih voda priključeno je cijelo polje Budva i veći dio Bečića.

Postrojenje je projektovano za područje od sto hiljada stanovnika, ali u sezoni posebno tokom jula i avgusta taj broj je znatno veći.

Tokom prošle godine preradom otoadnih voda postrojene je obradilo ukupno 2910 tona kanalizacionog mulja, koji je odvezen u Albaniju.