25-01-2021

Ranku Pavićeviću nagrada za životno djelo

Povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i 75 godina Udruženja novinara Crne Gore (UNCG), žiri UNCG uručio je nagradu za životno djelo novinaru i publicisti Ranku Pavićeviću iz Budve, povodom 40 godina uspješnog bavljenja ovom profesijom.


Foto: NIP Art Press

Kako je saopšteno iz budvanskog NIP Art Press-a, za ovo najznačajnije novinarsko priznanje Pavićevića su predložili ugledni crnogorski novinari i publicisti Budo Simonović iz Podgorice i Savo Gregović iz Budve.

"Nije potrebno naglašavati, šta se sve zbilo, ne samo u Crnoj Gori i na Crnogorskom primorju, gdje je pored ostalog bilo težište rada i stvaralačkog djelovanja Ranka Pavićevića, ali se mora istaći, da je iz svih tih mijena, društvenih potresa i turbulencija, on izlazio oštra pera i čista obraza, postojan i nepokolebljiv da služi i čuva čast profesije, kojoj se zavjetovao", kazali su Simonović i Gregović.

Oni su istakli, da je Pavićević, za svojih plodnih 40 godina bavljenja novinarstvom, za brojne medijske kuće u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, objavio više od 50.000 raznorodnih tekstova, reportaža, intervjua, osvrta i komantara, svakom prilogu prilazeći sa početničkom strašću i stvaralačkom ozbiljnošću i odgovornošću prekaljenog novinara.

Tako je, naglašavaju oni, stvorio ime i ugled za poštovanje, ne samo u novinarskoj profesiji, nego i na mnogim drugim poljima kulture i umjetnosti, na kojima je došla do izražaja i potvrdila se, njegova novinarska riječ i pero.

"U dugom nizu godina novinarskog djelovanja Ranko Pavićević je djalom i ponašanjem potvrdio, da je novinarstvo profesija koja bira čovjeka a ne obrnuto, te da joj može pripadati samo onaj ko nepokolebljivo i bez straha, služi istini i pravdi", kazali su pored ostalog u obrazloženju za nagradu Pavićeviću, novinari i publicisti, Savo Gregović i Budo Simonović.

Novinar i publicist Ranko Pavićević je dobitnik više značajnih nagrada iz oblasti novinarstva, književnosti i kulture.


M.S.