28-02-2022

Rast cijena goriva i u narednom periodu

Rast cijena naftnih derivata može se očekivati i u narednom periodu, ali poremećaja u snabdijevanju neće biti, saopštio je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.


Ilustracija, Foto: Pixabay

“Mi smo u suštini nemoćni, sprovodimo samo proceduru koja je jasno definisana. Nemamo svoju proizvodnju i osuđeni smo na cijenu sa međunarodne berze”, rekao je Perunović u Bojama jutra Televizije Vijesti.

On je dodao da Predlog zakona o akcizama jedino može pomoći da se kontroliše cijena goriva i da će za 14 dana vjerovatno doći do ponovnog poskupljenja, ako ne bude sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o smanjenju akciza.

Perunović je podsjetio da država po zakonu može maksimalno umanjiti akcize 20 odsto, na ograničeni rok od 90 dana.

On smatra da Vlada u situcijama poremećenih tržišta mora donositi posebne odluke kako bi zaštitila građane.

Perunović je kazao da Crna Gora troši 410 hiljada tona raznih naftnih derivata godišnje, kao i da četiri kompanije pokrivaju 95 odsto tržišta. Te kompanije imaju matične rafinerije, tako da neće biti poremećaja u snabdijevanju.

On je rekao i da će sukob u Ukrajini imati uticaja na međunarodno tržište svih energenata, ali i da ne smatra da će uticati u znatnoj mjeri.