02-05-2022

Rast cijena industrijskih proizvoda

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz porasle su u prvom kvartalu 36,4 odsto u odnosu na uporedni period, a kod uvoza 12,8 odsto.

Rast cijena industrijskih proizvoda | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

“Posmatrano prema sektorima, kod vađenja ruda i kamena je zabilježen rast od 17,5 odsto, a kod prerađivačke industrije 39,6 odsto u odnosu na prvi kvartal”, navodi se u saopštenju Monstata.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u prvom kvartalu su u odnosu na posljednji prošlogodišnji porasle 11,1 odsto. Posmatrano prema sektorima, kod vađenja ruda i kamena zabilježen je rast od 4,2 odsto, a kod prerađivačke industrije 12,2 odsto.

“Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u prvom kvartalu su na godišnjem nivou porasle 12,8 odsto. Sektor vađenja ruda i kamena bilježi rast od 26,9 odsto, a prerađivačke industrije 12,8 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine”, rekli su iz Monstata.

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u prvom kvartalu su u odnosu na posljednji prošlogodišnji porasle 4,1 odsto. Posmatrano prema sektorima, vađenje ruda i kamena je poraslo jedan odsto, a prerađivačka industrija 4,1 odsto.
(kraj) nar/sam