19-10-2020

Raste prodaja električnih automobila u Evropi

Električna vozila činila su osam odsto prodaje automobila u Evropi u prvoj polovini godine, što je, zahvaljujući podsticajima za kupovinu, otvorilo put utrostručenju njihovog tržišnog prodajnog udjela ove godine, pokazuje analiza nevladine organizacije Transport & Environment (T&E).

Raste prodaja električnih automobila u Evropi | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Iako je pandemija novog korona virusa srezala prodaju automobila, porasla je prodaja elektromobila koje je T&E definisao kao one koje pokreću baterije i hibridni modeli.

Tako su električni automobili više nego utrostručili svoj tržišni udio u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), u poređenju sa prvom polovinom prošle godine, pokazuju podaci T&E-a.

Očekuje se da će se direktna prodaja takvih vozila ove godine približno udvostručiti, na milion jedinica, navodi se u analizi koju prenosi portal Index.

Nacionalni programi podrške

Povećanje prodaje T&E pripisuje strožim standardima za emisije izduvnih gasova u Evropskoj uniji, koji su stupili na snagu ove godine, te podsticajima za kupovinu u Njemačkoj i Francuskoj.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) smatra da je prodaja električnih vozila podstaknuta nacionalnim programima podrške za podsticanje ekonomskog oporavka od pandemije COVID-19, ali da taj trend ne mora nužno biti dugoročan, prenosi Al Jazeera.

“Teško je prognozirati buduće dugoročne pomake u ponašanju potrošača na osnovu takvog vještačkog rasta podstaknutog subvencijama”, smatraju analitičar ACEA.

T&E je apelovao na Evropsku uniju da ubuduće postavi strože ciljeve u smanjenju emisija, što bi obezbijedilo istiskivanje sa tržišta modela koji znatno zagađuju okolinu i njihovu zamjenu električnim automobilima.

Isplativiji od benzinaca i dizelaša

Tu se najprije misli na SUV-ove, koji su, iako “proždiru gorivo”, takođe povećali svoj tržišni udio u prodaji, na 39 odsto u prvoj polovini 2020. godine.

U međuvremenu je Evropska komisija zacrtala planove za dalje pooštravanje ograničenja emisije ugljen-dioksida iz automobila, kao dio svog prijedloga za postrožavanje klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine.

ACEA je, s druge strane, saopštio kako su kreatori tih politika trebali ojačati infrastrukturu za punjenje električnih vozila i programe podrške, kako bi vozila sa nula-emisijama postala pristupačnija.

Pored toga što ne zagađuju životnu sredinu, e-automobili su i znatno isplativija od klasičnih benzinaca ili dizelaša, manje troše, a i jeftiniji su za servisiranje od klasičnih automobila.


Izvpr: Investitor