07-12-2023

Ratković: Crnogorski turizam kratkosezonski uz česte turbulencije

Bliži se kraj 2023. godine, a privredni subjekti polako svode račune, a ocjenu godine u globalnom, ekonomskom i lokalnom smislu potražili smo od prof. dr Rada Ratkovića.

Ratković: Crnogorski turizam kratkosezonski uz česte turbulencije | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/TV Budva

"Rezultati za ovu sezonu su ohrabrujući, turizam se razvija u dobrom pravcu, oporavlja se od pandemije, a već su mnoge zemlje i dostigle i prestigle ono što je bilo prije pandemije. Postpandemijski turizam u znaku je ekologije i zaštite životne sredine, tu su i kamping, boravak na otvorenom, ruralni turizam, turizam sela...To sve dobro koriste zemlje Mediterana, ali kod nas su ipak neki drugi trendovi, mi smo se vratili na staro dobro reginalno tržište koje je karakteristično po niskoj platežnoj moći i kratkosezonsko je", kazao je on za Jutrom iz Budve.

Od 2020. godine crnogorski turizam prate velike turbelncie koje se ne stišavaju, kaže Ratković.

"Kod nas je sve politika, kod nas je popis politika, ono što niko ne popisuje više po Evropi, mi popisujemo i to nam je glavna stvar, te stvari su pase i ne vode nas u dobrom pravcu", ističe on.

Ekonomija u CG počiva na turizmu.

"Desilo se ono od čega smo se plašili, proces sastavljanja Vlade je politički, tako da sada imamo političke ljude na svim mjestima, a mandatar treba da odgovara za njihov rad. Računali smo da će se promijeniti tradicija, pa da će doći neko na čelo resora turizma, koga zna bar polovina turističkih radnika, kao čovjeka iz turizma, nažalost to se nje desilo, došao je čovjek iz politike, sve ide u političkom smislu, pa i ono što ne treba da bude politikacija već stvar struke. Tako da mi ne možemo očekivati nikakve promjene, možemo ih željeti i nadati im se, ali ta nada ne počiva na realnim osnovama", napomenuo je Ratković.

Opširnije u videu:



D.P.