26-09-2018

Ratković: Za gradnju na Školju ne smije se ignorisati lokalna zajednica

Protest građana na inicijativu NVO "Porat Budva-Pizana", povodom najavljene gradnje hotela od 500 kreveta i marine sa 50 vezova na ostrvu Sveti Nikola, je opravdan, smatra prof.dr Rade Ratković.

Ratković: Za gradnju na Školju ne smije se ignorisati lokalna zajednica | Radio Televizija Budva

"Ja podržavam ljude koji protestuju. To je jedno građansko pravo i po Deklaraciji Svjetske turističke organizacije koja je članica UN-a, neotuđivo ljudsko pravo je pravo na održiv razvoj i pravo na turizam" kazao je Ratković.

Ljudi koji su izrazili nezadovoljstvo,oni nisu protiv izgranje ali i izgradnje koja bi bila u skladu sa održivim razvojem.

"To ne može da bude predmet političkih odluka i pol nagodbe već stručne procjene. Ja ću da podsjetim da je u sklopu master plana razvoja turizma Crne Gore analizirano od strane Njemeačkih eksperata desetak ključnih lokacija na crnogorskom primorju, između kojih je i Školj" reako je Ratković.

Predviđene su dvije varijante za ostrvo Sv. Nikola, od kojih je prioritetna prva.

"To je bilo razmatrano 2004. godine kada nismo imali ovoliku koncentraciju gradnje u Budvi i ideja je da to bude pretvoreno u jedno aktivno kupalište, zabavno ne bučno. To bi poseban brend Budve, imali bi smo jednu oazu mira,staze,škole ronjenja, pecanja, što bi stvorilo poseban doživalj turistima. Vlasnici koji tamo imaju imovinu bi mbolgi da je valorizuju. Druga varijanta je da bi strebao pouzoru na Sveti Stefan izgraditi jedan mali hotel koji bi imao do sto soba" istakao je Ratković i dodao da su neki djelovi ostrva nepovratno uništeni.

"Kada bi Njemački eksperti sada došli i vidjeli na šta nam liči grad, bez ostrva sa prvom namjenom mi ćemo biti turistički neinteresantni. Mi težimo samo investicijama, investicijama a zaboravljamo da su prihvatljive samo one investicije koje su u skladu sa sva tri principa održivosti, ekonomskog, socijalnog i ekološkog i da svaka odluka mora da bude donešena na bazi interesa i uvaživanja lokalne zajednice a mi smo napravili zakon gdje se lokalna zajednica ignoriše", nagasio je Ratković.