24-03-2016

Razlog zašto morate izuti cipele čim dođete kući

Studija Univerziteta u Arizoni pronašla je čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (i prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 odsto cipela.

Razlog zašto morate izuti cipele čim dođete kući | Radio Televizija Budva

Na đonu cipela nalaze se stotine hiljada bakterija koje se, kada hodamo u cipelama po kući, prenose na pod i tako stvaraju opasnost za zdravlje.

Bakterija Escherichia coli pronađena je na 27 odsto cipela zajedno sa još sedam vrsta bakterija, uključujući Klebsiellu pneumoniaeu koja može izazvati infekciju mokraćnih kanala i Serratiu ficariu koja može izazvati infekcije disajnih puteva.

"Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Escherichije coli. Na površini manjoj od 0,1 metra kvadratnog u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 miliona bakterija, dok je na istoj površini wc šolja pronađeno "samo" 50 bakterija", upozorava mikrobiolog Keli Rejnolds, profesorica na Univerzitetu u Arizoni.

Istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama prenesemo od 90 do 99 odsto bakterija na pod.

Studija univerziteta u Hjustonu je pak došla do zaključka da se na 39 odsto cipela nalazi bakterija Clostridium difficile, otporna na brojne antibiotike, prenosi alo.rs.