14-12-2020

Recept za pastu aglio e olio

Aglio e olio, u prevodu bijeli luk i ulje (izgovara se aljo e oljo), uvijek je na vrhu jelovnika u restoranima italijanske kuhinje, ne samo zato što je početno slovo A.

Recept za pastu aglio e olio | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Mnoštvo je recepata za aglio e olio, neki imaju i čudnovate sastojke. Originalni napuljski recept sadrži samo: špagete, maslinovo ulje, bijeli luk, ljutu papričicu i peršun. I ništa više! A može i bez ljute papričice.

Mnogi stavljaju rendani parmezan u špagete dok ih miješaju, neki ih ovim sirom posipaju na kraju, a neki urade i jedno i drugo. Razlog: kremastije je. To što se izgubi osnovni ukus bijelog luka, nikom ništa. Misle da su obogatili recept, a u stvari su napravili nešto sasvim drugo što nema pravo da se zove aglio e olio.

Sastojci:

500 g špageta
4-5 kašika maslinovog ulja
5-6 čenova bijelog luka
1 sitno sjeckana ljuta papričica
1/2 veze sitno sjeckanog peršuna
so


Priprema:

U provrelu slanu vodu stavite špagete da se kuvaju. Dok se kuvaju, na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje, ubacite bijeli luk i pržite ga uz miješanje da požuti. Zatim dodajte papričicu i dinstajte pet minuta uz dodavanje vode u kojoj su se kuvale špagete. Špagete procijedite, sačuvajte malo vode u kojoj su se kuvale. Sipajte špagete u posudu s maslinovim uljem, bijelim lukom i papričicom, isključite vatru, ali ostavite na ringli, i dobro promiješajte. Po potrebi, dodajte vodu koju ste sačuvali. Otkad ste sjedinili špagete i bijeli luk, na ringli bi posuda trebalo da stoji 3-4 minuta i da sve vrijeme miješate špagete dvema velikim viljuškama. Sklonite s ringle, umiješajte peršun i – pravac na sto.

Aglio e olio nije ljut, tek malo ljutkast, što daje šmek ovom savršeno jednostavnom i savršeno ukusnom jelu. Naravno, papričicu ne morate da stavljate u jelo, a aglio e olio i dalje će biti ukusan.


Prijatno

Izvor: citymagazine.rs/