02-10-2019

Regionalna konferencija Partnerstva za otvorenu upravu u Budvi

Regionalna konferencija Partnerstva za otvorenu upravu, održaće se 3. i 4. oktobra na Infofestu, u hotelu ,,Avala'' u Budvi u organizaciji Ministarstva javne uprave i ReSPA-e.


Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, prvog dana Konferencije biće održan ministarski panel na temu "Kako otvorena uprava pomaže reformi u zemlji?" na kojem učestvuju ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, ministar za informatičko društvo i administraciju Republike Sjeverne Makedonije, Damjan Mančevski, ministar pravde BiH, Josip Grubeša i zamjenik programskog direktora IRM-a OGP, Tinatin Ninua u četvrtak, 3. oktobra sa početkom u 12:30 časova u Staklenoj sali hotela“Avala“.

Drugog dana Konferencije biće održan panel na temu ,,Otvorena uprava i pružanje javnih usluga'' na kojem će govoriti Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e, Gordana Dimitrovska, Ministarstvo za informaciono društvo i administraciju Sjeverna Makedonija, Goran Jovetić, državni sekretar Ministarstva javne uprave, Maria Soledad Gattoni OGP IRM istraživač za Buenos Ajres, Florencia Guerzovich, Politeia Group, University of the State of Santa Catarina, Andrea Casares, Go! Austin i Nora Wolloch, World Summit Awards, u petak, 4. oktobra sa početkom u 12:30 časova u Kongresnoj sali hotela „Avala“.

Događaj se organizuje u saradnji OGP-a, ReSPA-e, Vlade Sjeverne Makedonije i Vlade Crne Gore.

Partnerstvo za otvorenu upravu okuplja reformatore vlada, organizacije civilnog društva i građane kako bi zajednički radili na uspostavljanju odgovorne, transparentne uprave na usluzi građanima.

Crna Gora se prvi put OGP-u priključila 13. februara 2012. godine i kao zemlja učesnica potpisala Deklaraciju o otvorenoj Vladi. Aktivni status u Partnerstvu za otvorenu upravu Crna Gora je ponovo stekla 20. novembra 2018. godine, nakon što je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan (NAP) za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu, čiju izradu je koordiniralo Ministarstvo javne uprave.

Na portalu Partnerstva za otvorenu upravu Crne Gore www.otvorenauprava.me dostupne su informacije o sprovođenju ove inicijative u Crnoj Gori.