13-06-2022

Regionalni vodovod kroz istraživačke projekte traži održivo rješenje za vodosnabdijevanje Primorja

Uz kontinuirane aktivnosti na tekućem, redovnom, održavanju regionalnog vodovodnog sistema (RVS), stručne službe Regionalnog vodovoda su u prvoj polovini 2022. godine planiranom dinamikom sprovele sve predviđene aktivnosti na pripremi RVS za maksimalni režim rada u toku ljetnje turističke sezone 2022. godine, a otpočeli smo i nekoliko planiranih projekata na prevazilaženju posljedica pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i ispitivanju mogućnosti za dobijanje dodatnih količina vode iz neposrednog okruženja vodozahvata, izjavio je Josip Đurašković, izvršni direktor ovog Društva.


Foto: Regionalni vodovod

– Stabilizacijom finansijskog poslovanja Društva i ostvarenim pozitivnim finansijskim rezultatom po završnom računu za 2021. godinu, a nakon negativnog iz 2020. godine koji sam zatekao po dolasku na mjesto direktora Regionalnog vodovoda, uz podršku zaposlenih smo uspjeli da stvorimo osnovni preduslov da u narednom periodu, koristeći benefite učešća u projektu Interreg IPA CBC IT-AL-CG i podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usmjerimo sve raspoložive resurse na rješavanje ključnih izazova u radu Regionalnog vodovoda – padu izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre i obezbjeđivanju dodatnih količina vode za Crnogorsko primorje u kritičnom, ljetnjem periodu, ističe Đurašković.

Uslijed priliva većeg broja gostiju u predsezoni, pojedine opštine Crnogorskog primorja već sada nagoveštavaju potrebu za isporukom dodatnih količina vode u odnosu na ugovorene, što će, s obzirom na pad izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre, biti jedan od najvećih izazova sa kojima se Regionalni vodovod suočava. Sve službe Regionalnog vodovoda, a posebno tehnički sektor, su maksimalno angažovane na iznalaženju načina za djelimično ublažavanje efekata pada izdašnosti izvorišta, kako bi obezbjedili održivo i uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja tokom ove sezone, a posebno kako bi dugoročno rješili ovaj problem i otklonili potencijalni rizik po cjelokupnu turističku privredu Crne Gore u narednom periodu.

– Koristeći IPA fondove posredstvom učešća u programu Interreg IPA CBC IT-AL-CG, kao i u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Regionalni vodovod je obezbjedio dodatnu finansijsku i stručnu pomoć za pokretanje i sprovođenje nekoliko značajnih istraživačkih projekata na ispitivanju mogućnosti za obezbjeđivanje dodatnih količina vode iz samog vodoizvorišta Bolje Sestre, ili iz neposrednog okruženja vodozahvata, navodi Đurašković. Sklopili smo ugovor vrijednosti 242.000 Eura za izgradnju monitoring stanica podzemnih voda u zonama sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre, što predstavlja osnovni infrastrukturni preduslov za praćenje stanja podzemnih voda i dobijanje relevantnih podataka za planiranje budućih koraka. Do kraja juna mjeseca tekuće godine počinje izgradnja crpne bušotine na vodoizvorištu Bolje Sestre za potrebe ispitivanja mogućnosti za zahvatanje dodatnih količina vode sa nižih kota, a rezultati ovih ispitivanja se očekuju u periodu niskih voda, tj. u avgustu-septembru 2022. godine.

Ovako dobijeni podaci će se povezali sa bazom podataka Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u skladu sa Sporazumom o saradnji koji Regionalni vodovod ima sa ovom institucijom. Na osnovu dobijenih rezultata bi se ispitala održivost jednog od rješenja koje je ponudila Tehničko-ekonomska analiza, za čiju izradu je Regionalni vodovod izdvojio 202.000 Eura dobijenih iz projekta CrossWater Interreg IPA CBC IT-AL-CG.

U okviru ugovora o izradi Tehničko-ekonomske analize sprovedeno je i precizno utvrđivanje III zone sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre i slivnog područja koje utiče na izdašnost vodoizvorišta sa kojeg Regionalni vodovod isporučuje nedostajuće količine vode za 6 opština Crnogorskog primorja.

– Rezultati ovih istraživanja koje Regionalni vodovod intenzivno sprovodi i moguća pozitivna rješenja do kojih će se doći predstavljaju osnov za buduće poslovne planove, koji uključuju i proširenje RVS izgradnjom 2. i 3. faze, za šta je Regionalni vodovod već obezbjedio sredstva iz kredita EBRD, kao i saglasnost Vlade Crne Gore, dodaje Đurašković.

– S obzirom da nas očekuje veoma sušno ljeto, Regionalni vodovod će voditi dnevnu kontrolu raspoloživih količina vode, planirati rad pumpnih agregata na način da se zahvate maksimalne raspoložive količine vode iz vodozahvata i uložiti sve napore da obezbjedi isporuku svih ugovorenih količina vode, a nadamo se da neće biti velikih problema ni u isporuci dodatnih količina opštinama Crnogorskog primorja, zaključuje Đurašković .

Pored aktivnosti iz svoje nadležnosti, Regionalni vodovod računa i na podršku nadležnih državnih organa u konačnom zaustavljanju dugogodišnjeg nelegalnog iskopavanja šljunka u koritu rijeke Morače, kao i u okviru druge zone sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre, koja u velikoj mjeri utiče na pad izdašnosti izvorišta.



Izvor: Regionalnivodovod.me