05-12-2023

Registar stvarnih vlasnika firmi spas od „sive liste“

Eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu Manivala (Komitet eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma) ne može biti rezultat 44. Vlade jer je evaluacija rađena prije njenog mandata. Potrebno je izmijeniti zakonska rješenja u postojećem Zakonu o igrama na sreću, ali i uspostaviti efikasan Registar stvarnih vlasnika kako bi se znala vlasnička struktura lica koja otvaraju firme u Crnoj Gori. To piše u Informaciji u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ove godine sproveden je peti krug evaluacije od strane Manivala, koji bi polovinom decembra ove godine trebalo da usvoji izvještaj o Crnoj Gori. U slučaju da ocjene budu loše, Crna Gora bi se mogla naći na sivoj listi država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

"Period evaluacije rađen je prije mandata ove Vlade, pa imajući u vidu da je u pitanju zatečeno stanje, eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu, ne može biti rezultat ove Vlade. Stavljanjem države na sivu listu, moglo bi doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao i usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma", piše u Izvještaju.

Ocjenjuje se da je potrebno da Vlada preduzme sve neophodne mjere kako bi Crna Gora ispunila obaveze po pitanju ove oblasti, a naročito usvajanje Predloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

"Neophodno je da navedeni Predlog zakona po hitnom postupku pođe na Skupštinu, kako bi se isti raspravljao u što kraćem roku, a po mogućnosti prije polovine decembra, kako bi tokom usvajanja izvještaja Zakon bio na snazi. Navedeni Predlog zakona se radi više od dvije godine i njegova izrada je rezultat odgovornih pojedinaca iz sistema, a ne ministara ili članova Vlade iz prethodnih saziva, jer da je postojala volja isti bi bio davno predložen Vladi i Skupštini na usvajanje, te upravo ova Vlada prepoznaje značaj ovog pitanja i težiće da se oblast pranja novca i finansiranja terorizma što prije uredi u skladu sa zahtjevima Savjeta Evrope i EU", navodi se.

Takođe, istaknuta je potreba je da Ministarstvo vanjskih poslova što prije uputi novi Nacrt zakona o restriktivnim mjerama Evropskoj komisiji na mišljenje kako bi Crna Gora pokazala spremnost da sprovede sve obaveze po ovom pitanju.

Dodaje se i da je potrebno što prije vratiti u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Krivičnog zakonika, gdje bi se ponovo sagledala njegova usklađenost po pitanju Direktiva EU i standarda Savjeta Evrope u dijelu definicija i obilježja krivičnih djela iz oblasti pranja novca i finansiranja terorizma.

"Takođe, potrebno je dati puni doprinos tužilaštvu i sudstvu u sprovođenju mjera iz ove oblasti, dok je potrebno da Ministarstvo finansija, u saradnji sa organom nadležnim za poslove poreza, što prije krene sa uspostavljanjem efikasnog Registra stvarnih vlasnika kako bi se znala vlasnička struktura lica koja otvaraju firme u Crnoj Gori, a postoji sumnja da su u vezi sa pranjem novca i finansiranja terorizma", piše u Izvještaju.

Iz izvještaja Manivala proističe i da je potrebno unaprijediti oblast igara na sreću, te da je potrebno zakonska rješenja izmijeniti u postojećem Zakonu o igrama na sreću, a u skladu sa međunarodnim standardima i važećim Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Među predlozima je i održavanje sastanka predstavnika Vlade i Centralne banke Crne Gore, kako bi se sagledali modaliteti saradnje i pronašao način za prevazilaženje problema koji mogu nastati eventualnim stavljanjem Crne Gore na sivu listu.

Manival je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope. Ono ocjenjuje usklađenost svojih članica sa osnovnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i djelotvornost primjene tih standarda i daje preporuke nadležnim organima za unapređenje sistema.

"Siva lista" obuhvata zemalje koje ne poštuju ili u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodne standarde o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Naredna plenarna sjednica Manivala biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu.



(Portal RTCG)