30-01-2018

Registrovan prvi slučaj malih boginja

U Crnoj Gori je registrovan prvi slučaj obolijevanja od malih boginja, odnosno morbila, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Registrovan prvi slučaj malih boginja | Radio Televizija Budva

On je juče na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je riječ o djevojčici od godinu i dva mjeseca, koje je sa porodicom iz Srbije došla u Crnu Goru prije sedmicu.

Mugoša je saopštio da nadležne službe pomno prate situaciju i pozvao roditelje da vakcionišu djecu na vrijeme.

Iz Instituta je više puta saopšteno da je opasnost od epidemije malih boginja, morbila u Crnoj Gori realna i gotovo izvjesna, jer je u prethodnom periodu zabilježen veći broj oboljelih, ali i smrtnih slučaja od morbila u državama regiona.

Crnogorski zdravstveni sistem spreman je da reaguje u slučaju epidemije malih boginja, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

Kako je dodao, Crna Gora je napravila akcioni plan, koji je dostavljen svim zdravstvenim ustanovama.

"Od momenta dolaska u zdravstvenu ustanovu nekog sa simptomima sličnim morbilama, izolacionim sobama, načinu liječenja, tretmanima, adekvatnoj terapiji", rekao je Hrapović.

On je ukazao da je bolest malih boginja lako prenosiva i da je preventiva jedini način da se sačuva nacija od eventualne epidemije.

Hrapović je apelovao na građane da vakcinišu djecu kako ne bi došli u situaciju da se zaraze i najmlađi i odrasli.

Direkorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović, na pitanje novinara pod kojim su rizikom odrasle osobe, kazala je da se za sve osobe rođene do 1971. godine preptostavlja da su preležali male boginje.

Ona je kazala da za one rođene od 1971. godine postoji podatak da li su vakcinisani jednom dozom MMR vakcine, i ukazala da se u poslednje vrijeme djeca vakcinišu sa dvije doze.

„Sva godišta od 1971. do 1993. godine predstavljaju sporni momenat, grupu pacijenata koja može biti podložna inficiranju od morbila", rekla je Miranović napominjući da klinička slika nije tako izaržena kao kod onih koji nisu uopšte vakcinisani.

Miranović je kazala da se rođeni nakon 1971. ne mroaju vakcinisati, ali su u riziku da dobiju infekciju od morbila u slabijoj kliničkoj formi od uobičajene.