14-01-2020

Rekordna godina za Montenegro Airlines: “Opravdaćemo državnu pomoć”

Crnogorska nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines (MA) je u 2019. godini prevezla ukupno 657.276 putnika, u sve tri kategorije saobraćaja. To je za 12.457 putnika ili 2% više u odnosu na 2018. godinu, pa je time prošla godina postala rekordna u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja MA. Ovaj rezultat je ostvaren sa istim brojem aviona u floti, sa oko 2% više letova i sa istim prosječnim faktorom popunjenosti putničke kabine, sve u odnosu na 2018. godinu, saopšteno je danas iz kompanije.

Rekordna godina za Montenegro Airlines: “Opravdaćemo državnu pomoć” | Radio Televizija Budva

MA je u toku prošle godine zabilježio rast broja putnika gotovo na svim tržištima, i to od 3% na Beogradu, 10% na Parizu, 25% na Rimu, do čak 37% na Ljubljani. Podsjećamo da je MA u 2019. godini ranije počeo saobraćati na tri destinacije, Sankt Peterburgu, Lajpcigu i Minhenu, uz uvođenje Hanovera kao nove sezonske destinacije.

“Svi prethodno navedeni podaci idu u prilog činjenici da je saobraćaj na ukupno 30-ak destinacija, 16 u redovnom i ostalo u čarter saobraćaju, optimalno i pažljivo planiran odnosno realizovan. Učešće MA u ostvarenom prometu na crnogorskim aerodromima je u prošloj godini bilo na nivou od 25%, u konkurenciji od više od 50 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija”, stoji u saopštenju.



„Posebno nam je drago što smo rekordne rezultate zabilježili u godini kada slavimo 25 godina poslovanja. MA je od osnivanja prevezao više od 9,5 miliona putnika. Samo u posljednje tri godine prevezli smo oko 1,87 miliona putnika, sa ukupnim doprinosom državnoj privredi većim od pola milijarde eura od čega se prema državnom budžetu odlilo blizu 100 mil.eura. Pored činjenice da smo u 2019. godini ostvarili rekordne komercijalne rezultate, od ključnih poslovnih ostvarenja istakao bih priznanje proizvođača aviona Embraer, za izuzetan rezultat tehničke pouzdanosti od 99,85% letova koji su realizovani po planu letjenja, kao i onih 0,15% nakon adekvatne intervencije. Dalje, uveli smo moderne softvere za prodaju i kontrolu prihoda, kao i tzv. „3D Secure“ standard za sigurnu on-line kupovinu. Modernizovali smo izgled kabinskog osoblja kroz nove uniforme sa tradicionalnim motivima crnogorske narodne nošnje. Prateći aktuelne trendove iz oblasti zaštite životne sredine ukinuli smo upotrebu plastičnih čaša na svim letovima“, kazao je Živko Banjević, izvršni direktor MA.

„Domaćinski smo upravljali prihodima i troškovima, što će pozitivno uticati na poslovni rezultat za prošlu godinu. Sa druge strane, bili smo suočeni sa manjkom resursa i drugim otežavajućim okolnostima koji su između ostalog doveli do bankrotstva nekoliko velikih evropskih i svjetskih avio-kompanija, što će se takođe odraziti na poslovni rezultat za 2019. godinu. Uz podršku vlasnika smo prevazišli poteškoće u poslovanju, a krajem godine je usvojen Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, koji predstavlja osnov za dugoročno stabilno poslovanje. U potpunosti svjesni dodatne odgovornosti koju posle donošenja Zakona imamo prema Vladi i građanima Crne Gore, u narednom periodu ćemo nastaviti da kontinuirano radimo na sprovođenju Plana konsolidacije i Zakona, uz ostvarenje planiranih poslovnih rezultata, a u korist turističke i ukupne crnogorske privrede“, istakao je Banjević kroz kompanijsko saopštenje.

Vlada je krajem 2019. odlučila da sa 155 miliona eura pomogne nacionalnog avioprevoznika i tako ga spasi potencijalnog stečaja. Kompanija godinama posluje sa milionskim gubicima a akumulirane obaveze iznose oko 80 miliona eura.