12-06-2020

Rembrantov autoportret na aukciji, cijena između 13 i 18 miliona eura

Jedan od tri Rembrantovih autoportreta koji su u privatnom vlasništvu, krajem jula će biti ponuđen na aukciji u Sotheby's, a očekuje se da će postići cijenu između 13 i 18 miliona eura, objavila je aukcijska kuća.


Foto: AFP/Stringer

Slika veličine 15x20 cm, sa potpisom velikog flamanskog majstora datira iz 1632. godine, a predstavlja ga u svečanoj odori u dobi od 26 godina. Slikar na glavi ima crni šešir i veliki okovratnik od bijele čipke.

Autentičnost djela dokazana je tek 1996. godine, nakon analize koja je pokazala da je slika izrađena na istoj hrastovoj podlozi na kakvoj je naslikao portret svog prijatelja Maurita Hijgensa.

Stručnjak londonskog Sotheby's, Džordž Gordon pojasnio je da svečana odjeća, neuobičajena za ostale umjetnikove autoportrete, ukazuje na to da se vjerovatno želio da pokaže u najboljem svjetlu dok se udvarao svojoj tadašnjoj muzi i budućoj supruzi Saskiji kako bi njene roditelje uvjerio u to da je "dobra prilika" za njihovu ćerku.

"Naslikana neposredno nakon slikarevog dolaska u Amsterdam, svečana odora je vjerovatno trebalo da uvjeri potencijalne kupce da mu posao cveta", kaže Gordon.

Dodaje da je slika nastala u vrlo kratkom vremenu jer pozadina još nije bila osušena kad je umjetnik na nju stavio svoj potpis.

Uz izmijenjeni kalendar rada zbog pandemije koronaviurusa, Sotheby's je odlučio da organizuje aukciju više od 500 umjetničkih djela iz raznih razdoblja.

Djela starih majstora i savremenih umjetnika u londonskom Sotheby's će biti izložena tri nedjelje.


Izvor: HINA