21-03-2022

Riješite se ovih navika ako želite da smršate

Osmislili ste plan mršavljenja kojeg se pridržavate, ali nikako ne uspijevate da izgubite kilograme? Vjerovatno još uvijek praktikujete neke od sljedećih navika.

Riješite se ovih navika ako želite da smršate | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Iako je teško promijeniti rutinu, trebalo biste da pokušate kako biste što prije vidjeli rezultate. Ove navike uzrokuju više štete nego koristi:

Ujutru ne konzumirate proteine

Nikada ne preskačite doručak jer je on naročito bitan prilikom miršavljenja. Proteini pomažu da sagorite veći broj kalorija tokom ostatka dana. Takođe ćete se osjećati raspoloženo i imaćete dovoljno energije za sve izazove koji vas čekaju.

Izgladnjujete se tokom dana

Ljudi često misle da će im izgladnjivanje pomoći da dobiju zavidnu figuru. Ovo dovodi do suprotnog efekta jer ćete se kasnije prejedati i izgubićete motivaciju. Iz ovog razloga biste trebali unaprijed planirati kada vrijeme obroka i namirnice koje ćete jesti.

Jedete obilnu večeru

Gotovo svi stručnjaci savjetuju konzumiranje veće količine hrane tokom ručka, što uključuje slatkiše. Za večeru biste trebali jesti nešto laganije, kao npr. salatu i supu. Ovakav način ishrane poboljšava kvalitet sna i smanjuje jutarnji umor.

Redovno pijete gazirana pića

Ona sadržavaju mnogo šećera, koji uzrokuje poremećaj rada crijeva. Ovaj poremećaj je povezan s većinom bolesti koje su rasprostranjene u zemljama Zapada, a gojaznost je jedna od njih.