21-11-2020

Ritmička gimnastika: Marković i Damjanović predstavljaju Crnu Goru na EP u Kijevu

Naše reprezentativke Jovana Marković i Lana Damjanovic spremaju se za Evropsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici koje treba da se održi od 26. do 30. novembra u Kijevu. Markovićeva će nastupiti u seniorskoj, a Damjanovićeva u juniorskoj konkurenciji.


Marković i Damjanović, Foto: GSCG

Predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore (GSCG) Vesna Radonić za naš portal je kazala da pripreme za veliko takmičenje protiču dobro te da mlade sportistkinje daju sve od sebe da postignu željenu formu. Najteže im je, kako dodaje, pao period prvog karantina kada su morale da se prilagode vježbanju u uslovima kućne izolacije.

"Od ulaska u salu 4. maja dajemo sve od sebe da na najbolji način prezentujemo Crnu Goru. Reprezentativkama ništa nije teško, pa ni deset sati svakodnevnog treninga, da bi postigle svoj cilj i približile se najboljima u Evropi", rekla je ona.

Kako je dodala, Jovanu Marković čekaju i kvalifikacije za OI u Tokiju.

"Tome se iskreno nadamo i sanjamo, tako da bi Crna Gora mogla dobiti svog prvog predstavnika u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi", kazala je sagovornica.

Radonić je napomenula da naša zemlja ima i dobru bazu kadetkinja. Okosnicu čine članice GK "Budva" Dunja Stanišić, Anja Tešović i Anđela Vuković, a tu su i Nina Dragović iz "GK Enigma" i Frančeska Lesijak iz GK "Tivat".

"Očekujemo dobar plasman u juniorskim kategorijama, a nadamo se i prvoj juniorskoj grupnoj vježbi", istakla je predsjednica GSCG.

Nedostaje podrška

Sa budvanskim gimnastičarkama trenutno radi Nina Koljesnikova, jedan od trenera iz Viner Centra. Riječ je o najboljem ruskom centru za ritmičku gimnastiku. Takođe, u radu sa talentovanim takmičarkama angažovana je su Kristina Radonjić, proslavljena gimnastičarka iz Beograda i baletni koreograf iz Bugarske Stefan Ivanov.

"Nedostaje nam malo podrške u lokalnim upravama i Ministarstvu sporta, od kojih očekujemo veću podršku, s ozirom da je gimnastika olimpijski sport i mi imamo svoje predstavnike na evropskim i Svjetskim prvenstvima. To je po našem mišljenju značajno za Crnu Goru i sam razvoj jednog bazičnog sporta", zaključila je Radonić.


M.S.