01-09-2023

Roditelji i učenici šestih razreda „Druge osnovne” škole nezadovoljni rasformiravanjem odjeljenja, djeca neće početi u školu

Roditelji i učenici šestih razreda Druge osnovne škole iz Budve izrazili su nezadovoljstvo povodom rasformiranja starih odjeljenja i formiranja novih svega dva dana prije početka nove školske godine. Oni su svoj zahtjev u kojem traže da se u što kraćem roku odjeljenja vrate u prethodni sastav kako bi djeca imala mogućnost da nesmetano nastave svoje školovanje proslijedili: Ministarstvu prosvjete, Drugoj osnovnoj školi, Opštini Budva i Vladi Crne Gore.



Zahtjev roditelja i učenika prenosimo u cjelosti:

Naša djeca, zajedno uče, druže se i uspostavljaju socijalne odnose zadnjih pet godina.

Učiteljice su dale sve od sebe da, uprkos učenju putem online platformi, mnogobrojnim izazovima vezanim za pandemiju, stalno prekidanje nastave, održe normalnu komunikaciju među učenicima.

Sada kada su konačno osjetili neku stabilnost u skolovanju, uklopili se u okruženje, uspostavili prijateljstva, škola apsolutno neprirodnim i nepotrebnim putem prekida jedan logičan slijed školovanja.

Baš u 6. razredu kada im se potpuno mijenja program, dolaze nastavnici, novi predmeti, škola rješava da im je to malo, i oduzima jedino što bi trebalo biti neizmijenjeno, a to je podrška skolskih drugara.

Djeca su pod ogromnim stresom zbog te odluke i mnoga odbijaju da idu u školu, a mi kao roditelji ih potpuno u tome podržavamo.

Školovanje nisu samo knjige i lekcije, vec i prijateljstva iz skolskih klupa, podrška kolektiva, uzajamni odnosi unutar svakog razreda.

Jasno nam je da škola ima mnogo novih učenika, ali mnogi od njih su u Crnoj Gori privremeno (većina će se vratiti u svoje zemlje, čim se za to ukaže prilika) i naša djeca ne trebaju zbog toga osjetiti bilo kakve izmjene niti ispaštati.

Što se tiče opravdanja zbog izbora jezika, škola nije upozorila djecu da će to povući za sobom cijepanje odjeljenja, i obavezna je da organizuje svoj rad na način da djeca mogu da dobiju časove. U suprotnom trebalo je da daju izbor drugog stranog jezika na glasanje odjeljenja, a ne pojedinca.

Zahtjevamo da se u što kraćem roku odjeljenja vrate u prethodni sastav kako bi djeca imala mogućnost da nesmetano nastave svoje školovanje. Smatramo da praksa rasformiranja odjeljenja, nosi veoma negativan uticaj na školovanje djece, njihove rezultate i uopšte na njihov socijalni razvoj i nanosi im značajnu psihološku traumu.

Takođe, nedopustivo je da generacija učenika 6. razreda u dosadašnjem toku školovanja, izuzev u 1.razredu, školu pohađa u drugoj smjeni, a to se nastavlja. Zbog toga, zahtijevamo da se učenici viših razreda, preusmjere u prvu smjenu, zbog obimnodti gradiva.

Obavještavamo vas da, dok se ne ispune ti uslovi, djeca neće pohađati nastavu i molimo vas da naš zahtjev ispunite što prije kako ne bismo gubili vrijeme.

Roditelji i učenici VI razreda Druge osnovne škole u Budvi