21-06-2023

Roditeljska pisma o problemima u obrazovanju premijer proslijedio Ministarstvu prosvjete

Više od 200 predloga koje su roditelji uputili u okviru inicijative #ObjasnimoPremijeruiVladi, udruženja Roditelji, proslijeđeno je Ministarstvu prosvjete na dalje postupanje. To je saopšteno udruženju Roditelji iz kabineta premijera Dritana Abazovića, kome su i uručena pisma roditelja, u kojima su iznijeli zapažanja i predloge šta bi trebalo hitno mijenjati u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Roditeljska pisma o problemima u obrazovanju premijer proslijedio Ministarstvu prosvjete | Radio Televizija Budva

Inicijativa je pokrenuta tokom februara, nakon odluke da se početak školske godine odloži zbog zimske turističke sezone.

“Posljednja dešavanja u vezi sa produžetkom raspusta otvorila su velike polemike koje se inače sporadično javljaju o tome što je sve potrebno pod hitno mijenjati u obrazovanju, posebno u ovoj školskoj godini kada je proces nastave često prekidan i učilo se online. Naprasna odluka o izmjenama Školskog kalendara, baš kao i online nastava u toku decembra zbog lažnih dojava o bombama, nedostatak grijanja u polovini škola u prvom polugodištu… uz standardne probleme koji se decenijama ne rješavaju zbog neozbiljnog pristupa države svim tim izazovima, podstakla su građane, a prevashodno roditelje da iskažu svoje nezadovoljstvo. Da bismo Vladi prenijeli stavove koje roditelji iz svih opština imaju u vezi sa obrazovanjem, o kojima nas malo kad ili nikad ni ne pitaju, a kada im se kažu oni se uvrijede, pozivamo vas da to konačno i uradimo u inicijativi #ObjasnimoPremijeruiVladi”, glasio je poziv upućen roditeljima.

Sve njihove poruke pretočene su u pisma, odštampane i kovertirane i tako uručene premijeru Abazoviću, nakon protesta protiv nasilja koji je udruženje Roditelji organizovalo u martu.

“Od ukupno 235 inicijativa, preko 200 se odnosi na opšte stanje u obrazovnom sektoru i zahtijevaju dugoročne starteške odgovore. Proslijeđene su Ministarstvu prosvjete u čijoj nadležnosti se nalaze dostavljeni zahtjevi , te očekujemo da će se u narednom period pažljivo razmotriti njihovo rješavanje. Vlada je prepoznala da u sektoru obrazovanja postoje sistemski izazovi i svjesni smo da kvalitet obrazovanja direktno utiče na ishode učenja naše djece. Stoga, snažno podržavamo sve napore Ministarstva prosvjete u intenziviranju realizacije obrazovnih reformi. Predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta lično se angažovao u organizovanju donatorskih koordinacionih sastanaka kako bi se obezbijedila sredstva za neophodne dugoročne reforme”, naveli su iz kabineta premijera.

Nedavno je, kako su kazali, predstavljena i Analiza obrazovnog sektora sa preporukama za unapređenje, koja je izrađena u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a za Crnu Goru, a planira se i izrada sveobuhvatne Startegije razvoja obrazovanja do 2030. godine, koja će između ostalog sadržati i mjere koje direktno doprinose prevenciji vršnjačkog nasilja.

“U tom smislu, vjerujemo da će nadležne institucije pažljivo razmotriti vase inicijatiove I uvrstiti ih u plan za sprovođenje dugoročnih reformi u okviru obrazovnog sistema. Kada su u pitanju inicijative kratkoročnog tipa, odnosno izazovi čije je rješavanje moguće u kratkom roku, pozvane su nadležne institucije da ih u što skorijem roku adresiraju”, istakli su iz kabineta predsjednika Vlade.

(roditelji.me)