29-03-2022

S auto-puta na seosku cestu: Tender za obnovu puta od Mateševa do Kolašina još nije raspisan

U toku je postupak za raspisivanje tendera za rekonstukciju puta koji će prioritetnu dionicu auto-puta spojiti sa Kolašinom, odnosno sa mrežom magistralnih puteva ka sjeveru Crne Gore, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

S auto-puta na seosku cestu: Tender za obnovu puta od Mateševa do Kolašina još nije raspisan | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

“Putni pravac Mateševo – Kolašin predstavlja regionalni put R-13, kojim je trenutno moguće odvijanje saobraćaja. Međutim, s obzirom na očekivani obim saobraćaja Uprava za saobraćaj je u kapitalnom budžetu za ovu godinu predvidjela sredstva za njegovu rekonstrukciju”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

U kapitalnom budžetu za ovu godinu se navodi da ta rekonstrukcija treba da košta 5,2 miliona eura. Iz Ministarstva objašnjavaju da su prije raspisivanja tendera morali usvojiti plan javnih nabavki, kojim je stvoren osnov za to.

Dionica regionalnog puta od Kolašina do Mateševa duga je oko devet kilometra.

“Put se rekonstruiše na način da se određena tehnička rješenja unapređuju (povećanje radijusa krivina), saniraju kosine, vrši zamjena asfaltnog zastora na cijeloj dužini, zamjena opreme puta i saobraćajne signalizacije i dr. Put će imati dvije vozne trake, po jedna za svaki smjer”, pojasnili su iz MKI.

Tvrde da će auto-put moći da se otvori za saobraćaj, iako rekonstrukcija prilaznog puta od Mateševa do Kolašina neće biti završena.

“Postojeći put Mateševo – Kolašin može da obezbijedi odvijanje saobraćaja, uz određena ograničenja (manja brzina)”, tvrde iz MKI.

Iz MKI su prošle godine naveli da rekonstrukcija ovog puta nije bila jedna od prioritetnih aktivnosti u proteklom periodu, budući da je namjenski povezana za eksploataciju auto-puta, pa je samim tim i ostavljena da se realizuje pararelno sa završnim radovima na predmetnoj dionici auto-puta.

Iz MKI su ranije ove sedmice Pobjedi saopštili da je na prioritetnoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa preostalo je da se završi povezivanje elektro-mašinskih instalacija i testiranje sistema kontrole i upravljanja.

Izgradnja ove dionice počela je 2015. i rok završetka probijen je tri puta.

Ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama četiri petlje, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela, dugih 17,7 kilometara.

Cijena proritetne dionice auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina, a početkom jula prošle urađen je hedžing aranžman sa evropskim i američkim bankama, kojim je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa.

Malo je što se sa auto-puta sa četiri trake silazi na cestu sa dvije, već ta cesta nije ni magistralni pravac, već seoski put. I ne zna se do kada će biti seoski put, ali su sve prilike da će takav dočekati ovogodišnju turističku sezonu. Iz Ministarstva ništa nijesu kazali o budućim “čepovima“ vozila domaćih i turista na ovom putu.

Auto-put otvaraju u maju, a dva puta sedmično lete iz Kraljeva
Auto-put Bar – Boljare biće otvoren u maju, što će Crnu Goru učiniti bližom turistima iz Srbije, najavio je ministar ekonomije Jakov Milatović na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Najavio je i da će Air Montenegro iz Kraljeva, opštine sa 120 hiljada stanovnika, imati dva puta sedmično letove do Tivta u vrijeme sezone.