06-09-2023

Sa 500 brodova u Kotor dođe pola miliona putnika godišnje

U Kotor se godišnje ukrca oko 500 brodova koji dovode preko pola miliona putnika.

Sa 500 brodova u Kotor dođe pola miliona putnika godišnje | Radio Televizija Budva

Kotor (Foto: Pixabay)

To je saopštila predsjednica Odbora direktora “Luka Kotor”AD Ljiljana Popović Moškov na konferenciji u Hamburgu, gdje je predstavljen projekat studije održivosti Kotora kao turističke destinacije.

Konferencija se održala u organizaciji agencije CLIA, koja je krovna kruzing agencija u svijetu.

Kako je kazala Popović Moškov, Luka Kotor je jako zainteresovana za saradnju na ovom izuzetnom važnom projektu održivosti Kotora kao destinacije.

"Naša kompanija želi da unaprijedi svoje usluge brodskim i kruzing kompanijama do najvišeg nivoa a upravo ovaj projekat će nam u tome pomoći. Kotor je grad pod zaštitom UNESCO- i ovim putem zahvaljujem CLIA-i što je prepoznala značaj naše destinacije i uključila nas u projekat od velike važnosti za naš grad", navela je ona.

Popović Moškov smatra da će biti izazov kreiranje studije, kao i njena realizacija znajući da se Kotor nalazi u jednom od najljepših zaliva u svijetu i da ima samo 22.000 stanovnika.

"I pored izazova najvažnije je da u partnerstvu sa CLIOM želimo isti rezultat, a to je da Kotor učinimo održivom destinacijom na duži period i sigurna sam da ćemo to i uspjeti”, istakla je Popović Moškov.

Kako je kazao Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor, sporazum između CLIA, Luke Kotor i Opštine doprinijeće podizanju nivoa usluge koje pruža grad Kotor i sama Luka.

“A sa druge, mnogo važnije, unaprijediti očuvanje i upravljanje UNESCO područjem, kako samim gradom Kotorom, tako i njegovim okruženjem. Zajedničkim djelovanjem održavaćemo balans, sačuvati Svjetsku kulturnu baštinu, a ujedno biti nesebični i omogućiti mnogobrojnim posjetiocima da upoznaju prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo Kotora i Boke kotorske. Razmjenom dobrih praksi i kvalitetnim upravljanjem vjerujem da ćemo postići željene rezultate, na obostrano zadovoljstvo”, zaključio je Jokić.