06-09-2023

Sa sastanka u Budvi: Alarmantan procenat pušača, neophodne mjere za kontrolu duvana

U Crnoj Gori stopa rasprostranjenosti pušenja je oko 35 odsto. Ovaj podatak upozorenje je i alarm, kako za zdravstveni sistem, tako i za cjelokupno društvo, da je neophodno sprovesti mjere kontrole duvana, kako bi se uspješno eliminisali štetni efekti upotrebe i spriječile eventualne komplikacije, poručio je ministar zdravlja u tehničkom mandatu, Dragoslav Šćekić na godišnjem sastanku okvirne Konvencije o kontroli duvana.


Dragoslav Šćekić (Foto: Ministarstvo zdravlja)

Sastanak traje od 4. do 7. septembra u Budvi.

Kako je saopšteno iz resora kojim rukovodi Šćekić, on je kazao da su mladi naročito izloženi negativnim uticajima duvanskog dima, a pri tome evidentan je i trend povećanja korisnika duvanskih proizvoda među ovom, posebno osjetljivom populacionom grupom.

“Kako i elektronske cigarete postaju dostupnije i popularnije, naš zadatak je da efikasno regulišemo upotrebu ovih proizvoda, koji izazivaju zavisnost i držimo ih dalje od svih, a naročito od mladih ljudi“, poručio je Šćekić.


Sa sastanka u Budvi (Foto: Ministarstvo zdravlja)

Ministarstvo zdravlja je, prema njegovim riječima, iniciralo izmjene i dopune postojećeg Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, kako bi se i normativno regulisala ova oblast.

“Najznačajnije odredbe ovog zakona odnose se na mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda, koje obuhvataju reklamiranje, proizvodnju, promet i obilježavanje duvanskih proizvoda, zabranu pušenja u javnom i radnom prostoru i izlaganje sekundarnom duvanskom dimu, sprečavanje uticaja na maloljetna lica”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


(RTCG)