08-11-2023

Sa skoro 60.000 oboljelih i niskom sviješću o rizicima dijabetesa, Crna Gora je i dalje jedna od najugroženijih u Evropi

Nivo dijabetološke zaštite u Crnoj Gori značajno je unaprijeđen u prethodne tri decenije, ali sa skoro 60.000 oboljelih i niskom sviješću o rizicima dijabetesa, naša zemlja je i dalje jedna od najugroženijih u Evropi, ocijenjeno je na događaju “Pokrećemo promjene za generacije” koji je u susret Svijetskom danu borbe protiv dijabetesa, okupio renomirane crnogorske endokrinologe i ljekare različitih specijalnosti.

Sa skoro 60.000 oboljelih i niskom sviješću o rizicima dijabetesa, Crna Gora je i dalje jedna od najugroženijih u Evropi | Radio Televizija Budva

Foto: CG News

Zahvaljujući stalnoj edukaciji ljekara i zdravstvenih radnika, povećanju broja endokrinologa, kao i dostupnosti najmodernijih, inovativnih terapija i medicinskih sredstava Crna Gora je u boljoj situaciji nego prije, složili su se učesnici panela posvećenog razvoju crnogorske dijabetološke zaštite. Međutim, neophodan je sistemski pristup u rješavanju izazova koje dijabetes, kao pandemija XXI nameće kako crnogorskom društvu u celini, tako i svijetu globalno.

“Dijabetes je veliki problem društva kako u Crnoj Gori, tako i globalno. Predstavlja petog uzročnika smrti u svijetu, ali nije samo zdravstveni, već i socijalni i ekonomski problem. Sa porastom tendencije oboljevanja od dijabetesa, nameće se potreba da imamo sveobuhvatnu nacionalnu strategiju. Ona je višeslojna i trebalo bi da obuhvati najprije prevenciju, sa kojom treba početi još kod najmlađih u predškolskom i školskom uzrastu. Obavezna je edukacija kako medicinskih radnika, tako i opšte populacije kroz podizanje svijesti o dijabetesu i njegovim faktorima rizika, što bi uključivalo i promociju zdravih postulata ishrane i fizičke aktivnosti”, izjavio je dr Đorđije Krnjević, direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore.


“Dijabetes i njegove komplikacije značajno utiču na kvalitet života pacijenta i skraćuju životni vijek. Razvoj inovativnih terapija usmerenih na unapređenje savremene dijabetološke zaštite u poslednjih deset godine je na vrhuncu, a upravo tim rješenjima leži kako sadašnjost tako i budućnost dijabetološke zaštite u Crnoj Gori”, rekao je dr Emir Muzurović, endokrinolog Kliničkog centra Crne Gore.

Crna Gora je zemlja sa visokim procentom osoba oboljelih od dijabetesa u odnosu na ukupnu populaciju. Procjenjuje se da oko 60.000 osoba u Crnoj Gori ima dijabetes, po čemu naša zemlja spada u red visoko ugroženih kako u Evropi tako i u svijetu. Više od 95 odsto oboljelih čine odrasle osobe, a najzastupljeniji je dijabetes tip 2.

„Već dugo govorim da je dijabetes kao moj najbolji prijatelj. Živjeti sa dijabetesom nije lako, ali nije nemoguće. Moje zdravstveno stanje nije prepreka da živim kvalitetno, učim, radim, bavim se sportom i normalno se družim“, istakla je Danijela Žugić, koja se ostvarila i u ulozi majke. Ona je izrazila optimizam da će joj „nove terapije i medicinska sredstva omogućiti da ima još bolju regulaciju šećera i unaprijedi kvalitet svog života“.

U Registar šećerne bolesti prijavi se između 2.000 i 3.000 novooboljelih osoba godišnje, od čega je 60 odsto prijavljenih mlađe od 65 godina. U Crnoj Gori od šećerne bolesti podjednako obolijevaju muškarci i žene, a sve je više mlađe populacije koja se suočava sa dijagnozom. Procjene kažu da se godišnje otkrije do 40 slučajeva dijabetesa kod osoba mlađih od 19 godina, dok u istom periodu oboli više od 20 djece, mlađih od 14 godina.

Pored toga što je ovo okupljanje posvećeno Svjetskom danu borbe protiv dijabetesa, koje se tradicionalno obilježava 14. novembra, najznačajniji domaći ljekari iz oblasti dijabetologije okupili su se i povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja kompanije Novo Nordisk. Danska farmaceutska kompanija, koja je već dugo prisutna i u Crnoj Gori, predstavlja sinonim borbe protiv šećerne bolesti.

“Tokom prethodnih 100 godina Novo Nordisk je razvio izuzetno naslijeđe u liječenju dijabetesa prije svega zahvaljujući pionirskim naučnim otkrićima, razvoju inovativnih ljekova, širenju pristupa terapijama i predanim radom na prevenciji i konačnom liječenju bolesti kojima se bavi. Na prelazu između dva vijeka poslovanja Novo Nordisk ostaje posvijećen nauci, inovacijama i pokretanju promjena kako bi nastavio da pomaže pacijentima da budu zdraviji i žive kvalitetnije i duže“, istakao je Vasilije Đurišić, direktor Novo Nordiska u Crnoj Gori.

Osnovan prije tačno 100 godina, sa sjedištem u Danskoj, Novo Nordisk danas predstavlja jednog od globalnih lidera u farmaceutskoj industriji. Kompanija ima više od 61.000 zaposlenih u 80 zemalja svijeta, a njeni ljekovi i medicinska sredstva dostupni su na preko 170 tržišta globalno.