01-06-2022

Samit malih zemalja SZO u Bečićima

Vlada Crne Gore i Regionalna kancelarija SZO za Evropu domaćini su 8. sastanka na visokom nivou Inicijative malih zemalja koji se 2. i 3. juna održava u hotelu Splendid u Bečićima.

Samit malih zemalja SZO u Bečićima | Radio Televizija Budva

Foto: google maps

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom “Ka boljem zdravlju i dobrobiti u malim zemljama Evropskog regiona SZO” otvoriće ministar zdravlja Crne Gore, Dragoslav Šćekić i regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Henri P. Kluge, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja CG.

"Sastanak će okupiti ministre zdravlja jedanaest zemalja Evropskog regiona SZO (koje imaju manje od 2 miliona stanovnika) kako bi razgovarali o poukama izvučenim iz pandemije COVID-19, uticaju pandemije na zdravstvene sisteme malih zemalja, dugoročnoj prevenciji i pripremljenosti zdravstvenih sistema, odgovoru i oporavku, kao i o tome kako male zemlje mogu da promovišu zdravstveni i održivi turizam", navode u saopštenju.

Svake godine, kako ističu, sastanak na visokom nivou okuplja ministre iz 11 zemalja (Andora, Kipar, Estonija, Island, Letonija, Luksemburg, Malta, Monako, Crna Gora, San Marino i Slovenija) kako bi razgovarali o aktuelnim zdravstvenim temama i zajedničkim aktivnostima – kao i da bi jednoglasno zastupali specifične potrebe malih zemalja.

Sastanak 2-3. juna završiće usvajanjem prve regionalne “Mape puta ka boljem zdravlju u malim zemljama Evropskog regiona SZO za period 2020-2025,” strategije koja će usmjeravati rad SZO u ovoj oblasti do 2025.

Uvodni dio skupa odnosno obraćanje ministra zdravlja I regionalnog direktora SZO za Evropu biće otvoren za medije.

Početak Samita zakazan je za 9 sati.