09-12-2023

Saopštenje NVO "Grupa građana BU2" povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Danas je 9. decembar - Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji se obeležava od 2003. godine, kada je Generalna skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.Danas je 9. decembar - Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji se obeležava od 2003. godine, kada je Generalna skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Korupcija prožima sve segmente društva i predstavlja najveću prijetnju društvenom i političkom razvoju i prosperitetu Crne Gore. Danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, podsjećamo svakog građanina Crne Gore da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja.

Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i efikasne institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvalitetu javno dostupnih usluga. Stvaranjem društvene klime sa pozitivnim društvenim vrijednostima, kao što su poštenje i povjerenje, koruptivno ponašanje će postati društveno neprihvatljivo i izazvati opštu osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca. Obavljanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost. Zato s pravom očekujemo da će politički akteri postati svjesni potrebe efikasnog funkcionisanja institucija. Da će obezbijediti sistem međusobnog nadzora i kontrole, ali i dovoljna sredstva za rad institucija koje se bave prevencijom i suzbijanjem korupcije. Crnogorsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije i trgovine uticajem i pozicijama. Najveća odgovornost leži na Vladi Crne Gore i političkim akterima koji su danas na političkim pozicijama odlučivanja - zaključuje se u saopštenju NVO "Grupa građana BU2"