18-12-2015

Saslušan Svetozar Marović, sudija mu odredio pritvor do 30 dana

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović je nakon saslušanja u četvrtak uveče odredio pritvor do 30 dana predsjedniku Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću koga Specijalno tužilaštvo sumnjiči za zlopupotrebu službenog položaja putem podstrekivanja na organizovan način.

Saslušan Svetozar Marović, sudija mu odredio pritvor do 30 dana | Radio Televizija Budva

Marović je uhapšen u četvrtak ujuzto po nalogu Specijalnog državnog tužioca zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekivanja na organizovan način. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević mu je odredila tužilački pritvor do 72 sata.

Međutim, sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović je nekoliko sati kasnije saslušao Svetozara Marovića i donio rješenje kojim mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana. Nakon toga Marović je sproveden u Spuž, u Istražni zatvor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

U ovom postupku Marovića zastupa advokat Zdravko Begović, koji brani i njegovog sina Miloša.

Visoki funkcioner DPS-a se u trenutku hapšenja nalazio u stanu Podgorici.

"On je na dostojanstven način i na vrlo korektno ponašanje pripadnika policije priveden tužiocu, dao je izjavu, a odnos prema njemu kao prema svima bio je u granicama zakona. Tu odbrana nema primjedbi“, kazao je Begović.

On je danas nakon salušanja rekao novinarima da je Marović saslušan u vezi sa budvanskim slučajevima i da je, negirajući krivicu, pojasnio da nije imao bilo kakvih službenih ovlašćenja da bude nadređeni licima koja su navodno imala određena svojstva u ovom postupku.

Specijalni tužilac je donio rješenje o zadržavanju koje može trajati 72 sata. U tom periodu, pojašnjava Begović, tužilac može da donese prijedlog o odeđivanju pritvora u trajanju od 30 dana.

Pošto u okviru budvanskih slučajeva ima nekoliko njih, Begović nije mogao da kaže o kojim se konkretno radi jer se, pojašnjava, u svim tim predmetima radi o tajnosti postupka.

"Eventualnim iznošenjem činjenica došao bih u situaciju da povrijedim tajnost postupka. Sada ne mogu iznositi pojedinosti“, pojasnio je Begović.

On je kazao da su Maroviću stavljenje na teret tri radnje izvršenja krivičnog djela.

"On se danas izjašnjavao na te navode, apostrofirajući činjenicu da je on u spornom periodu koji mu se stavlja na teret, nije imao svojstvo odgovornog ili službenog lica i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju, sa koje bi mogao eventualno imati svojstvo tog službenog lica i davati naloge potčinjenim. Danas ili vjerovatno sjutra, ukoliko tužilac bude stavio prijedlog za određivanje pritvora, sudija za istragu Višeg suda konačno će odlučiti o tome ili će mu biti određen pritvor u trajanju od 30 dana ili će nakon ispitivanja kod sudije za istragu biti pušten da se brani sa slobode“, pojasnio je Begović.

Poziva na poštovanje pretpostavke nevinosti.

"Nikom nije lako biti na stubu srama, uz dužno poštovanje pretpostavke nevinosti. Porodica Marović je negdje bukvalno, što je i moj branjenik rekao, ili u istražnom zatvoru ili se protiv nje vodi istraga. Nekom to može biti indikativno, ali u svakom slučaju apelujem na dostojanstvo svih pa ako neko bude kriv, na kraju će doći pred lice pravde i odgovarati“, poručuje Begović.

Svjedok saradnik u aferama “TQ Plaza” i “Jaz” i izvršni direktor "Trejd junika“ Mirko Latinović, ranije je označio Marovića kao osobu koja je rukovodila svim spornim poslovima na teritoriji Budve, prenosi Cdm.