27-10-2023

Sastanak UPCG: O problemima obračuna zarada kod preraspodjele radnog vremena i prekovremenog rada

U prostorijama Unije poslodavaca (UPCG) juče je održan je radni sastanak posvećen načinu obračuna zarade s aspekta primjene prekovremenog rada i preraspodjele radnog vremena, koji brojnim poslodavcima stvara probleme u praksi, po kojem osnovu su i pokrenuti brojni sudski sporovi.

Sastanak UPCG: O problemima obračuna zarada kod preraspodjele radnog vremena i prekovremenog rada | Radio Televizija Budva

Foto: UPCG

“Učesnici su ukazali na niz dilema koje postoje, ne samo iz opsega Zakona o radu i kolektivnih ugovora, već i Uputstva o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad koje je donijelo Ministarstvo finansija”, navodi se u saopštenju UPCG.

Tokom dvosatne diskusije, privrednici – članovi UPCG imali su mogućnost da ostvare direktnu komunikaciju sa predstavnicima nadležnih resora, ukažu im na probleme sa kojiima se sureću u svom radu, te da dobiju odgovore o praktičnoj primjeni navedenih propisa.

Posebno su aktuelizovani oni koji se odnose na dileme da li se prekovremeni rad obračunava na sedmičnom ili mjesečnom nivou, imajući u vidu pun fond sati rada, primjene preraspodjele radnog vremena i pravljenje jasne distinkcije između prekovremenog i preraspodele radnog vremena, posebno s aspekta pravilnog obračuna zarade.

“Ukazali su na spornu i neujednačenu sudsku praksu po svim navedenim osnovama, što dodatno komplikuje postupanje poslodavca, čime se stvara konfuznost u primjeni zakonskih odredbi koje se tiču i radnog vremena”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je zaključen na način da su se pojedini stavovi usaglasili, a da će se o dalje spornim pitanjima resorna ministarstva, kao i predstavnici privrede, posvetiti u toku izrade izmjena Zakona o radu.

„Ocenjeno je ključnim da se u završnoj fazi izrade predmetnog teksta konsultuju predstavnici sudske vlasti i sudski vještaci koje se bave vještačenjem iz domena radnih odnosa”, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su, pored predstavnika Generalnog sekretarijata UPCG, prisustvovali predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja i finansija, Uprave za inspekcijske poslove, sudski vještaci kao i predstavnici Regionalnog vodovoda, Hotelske grupe Budvanska rivijera, Aerodroma Crne Gore, Crnagoraputa i Port of Adria.