29-11-2023

Savjet roditelja OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša” saveznik škole, pregršt školskih aktivnosti i sekcija kao sredstvo lakšeg funkcionisanja učenika i roditelja

Savjet roditelja OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" na čijem je čelu Sanja Vilus saveznik je uprave pomenute škole, pa za zajedničkim snagama, a za dobrobit učenika, nastavnika i roditelja osmišljavaju načine za kvalitetno, bezbjedno i olakšano funkcionisanje sve tri grupacije koje su dio škole.

Savjet roditelja OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša” saveznik škole, pregršt školskih aktivnosti i sekcija kao sredstvo lakšeg funkcionisanja učenika i roditelja | Radio Televizija Budva

OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" broji 1726 učenika, a priliv je veći svake godine.

"Najveći problem sa kojim smo se susreli ove godine jesu smjene sa kojima se nijesu usaglasili svi roditelji, ali evo nešto će se tu riješiti po željama većine, jer naravno ne možemo biti jednoglasni i izaći u susret svima", kazla je Vilus.

Prva smjena počinje sa nastavom u 8h i traje do 13. 10h, međusmjena počinje 11.35 do 15.05h, dok druga smjena počinje u 13.30h i traje do 17.50h.

Bezbijednost u školi

"Pojačan je broj radionica koje se održavaju u školi i broj aktivnosti koji djecu skalnjaju sa otvorenih prostora na kojima borave besposleni i traže aktivnosti jedni sa drugima gdje dolazi do čarki. Radionice i aktivnosti su posjećene, priprema se i priredba, ima 25 timova i uključeni su svi nastavnici i učenici.", kazala je ona.

Spona između roditelja i uprave škole

"Pokušala sam sama kao roditelj da objasnim da nastavnici i uprava škole nijesu nikakvi neprijatelji već partneri roditelja, koji u jednom trenutku preuzimaju vaspitanje i obrazovanje uz podršku i učestvovanje roditelja. To je proces koji traje devet godina, mi smo saveznici i ja ne mogu da vjerujem da se roditelji žale na smjene jer ne mogu da otkažu vannastavne aktivnosti. Roditelji moraju imati svijest o tome šta je prioritetnije, škola ne smije biti smetnja svemu ostalom, već se obaveze moraju usklađivati sa školom", naponjie Vilus.

Izgradnja nove škole daleka ideja

"Ja nijesam sigurna u to da će se nova škola početi graditi dok god su obje škole u stanju da prime tri smjene, to je neka logika kojom se svi vode i mislim da od toga nema ništa, najava ima, ali ko će da radi u toj školi? Mi imamo želja ali nažalost nemamo mogućnosti", ističe Vilus.

Plan rada

"Plan je da se povećaju aktivnosti za djecu unutar škole, da se djeca aktiviraju, da im se omoguće sekcije u školi u kojima bi se pronašli, da ne moraju da posjećuju toliko vannastavnih aktivnosti. Postoji veliki broj sekcija kao što su: literalne, recitatorsko dramska, dramska, mladi biolozi, hor, likovno i mnoge druge...Učenici koji su članovi ovih sekcija dobitnici su mnogobrojnih nagrada i msilim da je izbor kvalitetan", istakla je ona.

Opšrinije u videu: