15-06-2023

Šćepanović: Registracija privatnog smještaja u Budvi na zadovoljavajućem nivou, nelegalni izdavaoci biće novčano kažnjeni

Rukovodilac Sektora za turizam u Sekretarijatu za privredu Opštine Budva Đorđe Šćepanović ističe da je predato 395 zahtjeva za dobijanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu. Ovi podaci ukazuju na značajan porast prijava i to za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Šćepanović: Registracija privatnog smještaja u Budvi na zadovoljavajućem nivou, nelegalni izdavaoci biće novčano kažnjeni | Radio Televizija Budva

Foto: Dušan Radević

U sektoru za turizam Sekretarijata za privredu Opštine BUdva svakodnevno pristižu novi zahtjevi za dobijanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu, pa je broj trenutno predatih zahtjeva za 20 odsto veći u odnosu na prošlu godinuili 10 odsto povećan u odnosu na 2021. koja je bila rekordna godina po broju izdatih odobrenja i kategorisanih ležajeva.

"Na dan !2. 6. ove godine predato je 395 zahtjeva za dobijanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu, od tog broja riješeno je 380 zahtjeva, dok su ostali u proceduri. Svaki dan dobijamo dobar broj zahtjeva, što je pohvalno, za sada imamo obrađenih 380 što je 5100 kategorisanih ležajeva", kazao je Šćepanović u izjavi za Polis.


Šćepanović/Foto: printscreen

On se nada da je pojednostavljenje procedure i kampanja sprovedena u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve pod nazivom "Registruj smještaj u par koraka" doprinijela povećanju predatih zahtjeva.

"Stranka ako dođe i javi se sve može da se završi za pola sata, jer je procedura pojednostavljena", ističe Šćepanović.

Ove godine će na terenu biti dva turistička inspektora, dok će u sezoni biti primjenjivane i reperesivne mjere.

"Moram napomenuti da su dva turistička inspektora za nekih mjesec dana rada na terenu izvršili 52 kontrole i sačinili zapisnike, kojom prilikom su izrečeni prekršajni nalozi, odnosno novčane kazne u iznosu od 20 hiljada eura", dodao je.

Trenutno je u fokusu kontrola privremenih objekata i terasa, a polako se prelazi i na privatni smještaj.

"Apelujem ovim putem na sve sugrađane koji se bave tim vidom posla da izvade rješenja za svoje terasei privremene objekte. Nema potrebe da se rješenja dobijaju u julu i avgustu kada se sada to može završiti i izbjeći kazne. Inspekcija će svoj posao raditi po zakonu, a kazne neće zaobići one koji ne budu htjeli da vade odobrenja i sarađuju", zaključio je Šćepanović.

J.M.