06-10-2019

Sedam razloga zašto je ovsena kaša pravi izbor za doručak

Ako ne jedete ovsenu kašu svaki dan, evo sedam razloga zašto bi trebalo da počnete.

Sedam razloga zašto je ovsena kaša pravi izbor za doručak | Radio Televizija Budva

1. Ovas može sniziti nivo holesterola, stabilizovati šećer u krvi i pomoći vam da se pokrenete
Ovas sadrži i topljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna formiraju viskozni gel koji pomaže da se snizi holesterol i stabilizuje nivo glukoze u krvi. Nerastvorljivo vlakno u ovasu pomaže kod zatvora i poboljšava zdravlje creva.

2. Ovas može zaštititi vaše srce i vaša crijeva
Različiti antioksidanti poznati kao avenantramidi nalaze se isključivo u ovasu. Pokazalo se da avenantramidi pokazuju antiinflamatornu i anti-svrab aktivnost, i mogu pružiti dodatnu zaštitu protiv koronarne bolesti srca, raka debelog creva i iritacije kože. Oni takođe mogu igrati ulogu u kontroli krvnog pritiska.

3. Ovas je jednostavan, uravnotežen doručak
Jedna šoljica kuvane ovsene kaše sadrži oko 150 kalorija, četiri grama vlakana (oko pola rastvorljivo i polu nerastvorljivo) i šest grama proteina. Ova moćna kombinacija će vas držati ujutro podalje od dobro poznate posete pekari ili nekom od lanaca brze hrane.

4. Ovas obezbjeđuje važne vitamine i minerale
Ovsena kaša bogata hranljivim sastojcima sadrži tiamin, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen i gvožđe.

5. Ovas ne sadrži gluten
Ovas je bez glutena, ali proverite na ambalažama proizvođača da se njihovi proizvodi ne proizvode na istoj opremi kao i druga potencijalno zagađujuća zrna. (Uvijek kupujte proizvode bez glutena od renomiranih kompanija i pažljivo pročitajte oznake na hrani.)

6. Ovas vam može pomoći da kontrolišete svoju težinu
Ovas vam može pomoći da se duže osećate siti, a time i da kontrolišete svoju težinu. Nažalost, ugljeni hidrati nisu poželjni u ishrani naročito kada želimo da izgubimo nekoliko kilograma, ali cijela zrna mogu da neutrališu glad i istovremeno obezbede prijatan „ahhh“ osećaj za kojim ljubitelji ugljenih hidrata žude. Kao i kod bilo koje druge hrane, vodite računa o veličinama porcija.

7. Ovas može biti i ukusan
Iako se ovas obično spaja sa slatkim namirnicama kao što su braon šećer i cimet ili voće, ovas takođe čini savršen ukusni prilog. Ovas obezbjeđuje teksturu sličnu heljdi, a njihov blag ukus je kao prazno platno za razne začine. Možete kombinovati ovsenu kašu sa svojim omiljenim povrćem ili ostacima večere.