14-04-2021

Sekulović: Odluka se može odnositi na oko 11 hiljada stranaca

Odluka o sticanju crnogorskog državljanstva koja je podigla velike tenzije u državi može se ticati oko 11 hiljada od 63 hiljade stranaca koji žive u Crnoj Gori, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Sekulović: Odluka se može odnositi na oko 11 hiljada stranaca | Radio Televizija Budva

Foto: gov.me

On je, gostujući u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti, rekao da bi stranci, ukoliko žele, dobili crnogorsko državljanstvo, ali ne odmah, već u skladu sa zakonom.

Sekulović je objasnio da se ta odluka ne odnosi na oko 11 hiljada interno raseljenih i raseljenih, koji su prema odlukama bivše vlade na pragu sticanja državljanstva.

On je kazao da se ta odluka ne odnosi ni na sezonske i stalne radnike sa strane, kao ni na vlasnike nekretnina koji dolaze u Crnu Goru na odmor.

"To su potencijalni korisnici. To nijesu ljudi koji, usvoji se odluka i mi im štancamo državljanstva”, naveo je Sekulović.

On je rekao da postupak dobijanja državljanstva traje do godinu, i da je potrebna i procjena Agencije za nacionalnu bezbjednost, a to je komplikovan postupak.

“Ništa specijalno, epohalno, nekakva tranformacija, etnički, politički inženjering. I kada neko postane crnogorski državljanin njemu treba još dvije godine prebivališta da bi bio u biračkom spisku", naveo je Sekulović.

On je poručio građanima da ne strahuju ni od čega.

“Ono od čega svi treba da strahujemo, to je od određenih pojava, koje smo vidjeli na javnoj sceni, koje mene zaista brinu", kazao je Sekulović.