20-08-2018

Senzorima protiv brze vožnje u zalivu; Sledeći korak cijelo crnogorsko primorje?

Uprava pomorske sigurnosti učiniće sve kako bi plovidba u Boko kotorskom zalivu bila bezbijedna i sigurna, poručio je načelnik Odjeljanja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja Žarko Lukšić.

Senzorima protiv brze vožnje u zalivu; Sledeći korak cijelo crnogorsko primorje? | Radio Televizija Budva

On je saopštio da Uprava planira i instalaciju dodatnih senzora na ulazu u hercegnovski zaliv i kroz Verige, kako bi detektovali sva plovila i tada će vjerovatno, prema njegovom uvjerenju, probleme suzbiti do kraja.

Lukšić je za Radio Herceg Novi kazao da se u Upravi pomorske sigurnosti Bar u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore, vode se intezivne aktivnosti u cilju uspostavljanja kontrole na moru.

Podsjetio je na slučajeve u Buljarici, dvije velike pomorske nezgode na otvorenom moru kod Ulcinja, u zalivu Trašte i druge.

“Uprava je zajedno sa Inspekcijom sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe Lučke kapetanije Kotor preuzela sve aktivnosti, koje se tiču smanjenja tih rizika”, kazao je Lukšić.

On je naveo da je goruće pitanje, brza vožnja plovila u Bokokotoriskom zalivu.

“Od kraja jula se odvija intezivan saobraćaj u Bokokotorskom zalivu intezivan saobraćaj, kada naš sistem detektuje razna plovila. Goruće pitanje je brza vožnja skutera i glisera, koji neprimjereno voze u hercegnovskom, kumborskom, tivatskom tjesnacu. Uprava sve to detektuje radarskim sistemom i proslijeđuje inspekciji bezbjednosti i sigurnosti pomorske plovidbe iz Kotora”, objasnio je Lukšić.

Nakon preventivnih mjera koje će biti preduzete u Bokokotorskom zalivu, nadajmo se da će se u skorije vrijeme osigurati i cijelo crnogorsko primorje.