05-12-2019

Šest prirodnih ljekova za zubobolju

Ukoliko vas zaboli zub, a nijeste u prilici da se istog trena javite svom stomatologu postoje i priordna rješenja koja će vam pomoći. Danas vam donosimo ljekove iz prirode koji otklanjanju zubobolju, no ipak napominjemo da se u takvim situacijama najbolje čim prije javiti zubaru!

Šest prirodnih ljekova za zubobolju | Radio Televizija Budva

1. Klinčić nije samo za kuvano vino

Ulje klinčića se u alternativnoj medicini koristi za umirivanje živaca. Priroda je klinčiću podarila eugenol koji je anestetik i zaista ima umirujuće svojstvo.

Klinčić sadrži eugenol - prirodni anestetik

Kako klinčićem ublažiti bol?

Nije potrebno raditi ulje. Biće dovoljno samo malo sažvakati klinčić dok ne pusti svoj prirodni sok i zatim taj sok lagano, čistim prstima razmazati po bolnom zubu. Držite usta zatvorena idućih pola sata ili dok se bol ne umiri.



2. Đumbir za keksiće, ali i zubobolju

Đumbir baš kao i klinčić ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva. Idealan je za umirivanje raznih tegoba poput alergija, problema s probavom, mučnine, a pomaže i u zubobolji.

Ako ste pravili popularne paprenjake ili gingerbread keksiće od svježeg đumbira, odrežite komadić i držite ga na bolnom zubu dok bol ne popusti.

Đumbir osim za zubobolju služi za razne tegobe poput alergije

Đumbir u prahu takođe može pomoći. Pomiješajte ga s malo maslinovog ulja da dobijete pastu te je nanesite na zub.

Đumbir je vrlo osebujnog i ljutkastog ukusa pa izbjegavajte kontakt s jezikom jer bi vas moglo peckati. Držite ga na zubima koliko možete izdržati ili dok bol ne popusti.



3. Isperite zube slanom vodom

Čajna kašičicaa soli otopljena u 2,5 decilitra tople vode može poslužiti kao vodica za ispiranje usne šupljine koja ubija zubobolju. Slana voda čisti područje oko zuba, otklanja ostatke hrane u ustima i pomaže u smanjenju otekline.

Grgljajte slanu vodu proziv zubobolje

Grgljajte slanu vodu u ustima oko 30-ak sekundi pa ispljunite. Ponovite postupak onoliko puta koliko je to potrebno.

Ako vam je grlo crveno, ovaj će vam pripravak biti bonus da se istovremeno riješite i grlobolje - 2 u 1.



4. Prirodni čajevi za zdravlje zubiju i desni

Priroda nam je zaista podarila biljke koje nas mogu spasiti u raznim situacijama. Gotovo svaka biljka može poslužiti za neku vrstu boli. Ako imate zubobolju pomoći će vam i topli čajevi mente, kamilice, kadulje ili koprive.

Topli čaj od mente, kadulje, koprive i kamilice smanjit će zubobolju

Napravite malo jači čaj s nekim od ovih sastojaka. Ako nemate svježe ili sušene biljke, nema veze, poslužit će i čajevi iz vrećice. Istresite 2 ili 3 sastava vrećice i prelijte ga s 2,5 decilitra kipuće vode. Neka tako odstoji desetak minuta pa procijedite. Grgljate čaj dok ga ne potrošite.

Postoji još jedan mali trik s vrećicom čaja - pripremite čaj prema uobičajenom postupku, a zatim vrećicu stavite na bolan zub. Nešto od toga sigurno će pomoći.



5. Cimet i med

Cimet odlično miriše i fantastičan je začin, a med liječi grlobolju. Ali kakve oni veze imaju sa zuboboljom? Ako napravite pastu od jedne žličice cimetovog praha i pet žličica meda, ovaj spoj može riješiti zubobolju.

Postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno, dok zubobolja ne prestane.

Vimetom i medom protiv zubobolje

Zanimljivo je da cimet, ako ga se redovito koristi u prehrani, može smanjiti šećer i masnoću u krvi, a pomoći će i kod problema sa zatvorom crijeva.



6. Izmasirajte svoja stopala

Jeste li čuli za akupresurne tačke? One se nalaze svuda po tijelu, svaka od njih je posebna, a sve stvaraju osjećaj mira i opuštenosti. Akupresurnom tehnikom može se zaustaviti i zubobolja.

Protiv zubobolje pomaže i masaža stopala

Pronađite akupresurnu tačku koja se nalazi na stopalu:

Sjednite i prebacite nogu preko noge (onako kako muškarci sjede u čekaonici kod stomatologa) Stavite palac između drugog i trećeg prsta na tabanu i povucite ga prema dolje 1-2 cm
Tačno u toj rupici nalazi se akupresurna tačka za opuštanje
Masirajte ovu točku dvije minute pa se prebacite na drugo stopalo
Potrebno je biti maksimalno opušten za ovu radnju pa pokušajte zaboraviti na to da vas boli zub. Zaboravljanje ili masaža stopala - nešto od toga će već riješiti problem.

Ova metoda može pomoći i za napetost ili nesanicu. Možete je ponoviti i prije spavanja i lagano utonuti u san.



Ovi savjeti otklonit će osjećaj boli, ali vaš zub neće biti popravljen i zdrav. I napominjemo da se najvažnije u slučajevima zubobolje javiti stomatologu što prije!