26-05-2019

Simonović: Sve spremno za početak Igara malih zemalja, očekuje se preko 2000 gostiju VIDEO

XVIII Igre malih zemalja Evrope 2019 jedinstvena su prilika da se Crna Gora predstavi na dobar način, ispričamo našu crnogorsku priču i potvrdimo da smo dobar domaćin i sportska nacija kazao je u razgovoru za Infobiro predsjednik Cnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Simonović: Sve spremno za početak Igara malih zemalja, očekuje se preko 2000 gostiju VIDEO | Radio Televizija Budva

Simonović je potvrdio da je za početak igara, koji je najavljen za sjutra (27. maj) sve spremno, te da očekuju preko 2000 gostiju, među kojima više od 1.000 sportista, ali i posjetu čelnih ljudi Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

- Više od 90 posto stvari je već završeno. Imamo još neke finalne radove na stazi u Baru, ali to završavamo, tako da vjerujem da ćemo spremno dočekati Igre malih zemalja. Ovo je veliko takmičenje za nas, prvo multisportsko, ne radi se samo o takmičenju, već i odrugim aktivnostima promotivnim, koje će pratiti dešavanje. Ako kažem da je preko 160 novinara akreditovano, to dovoljno govori – kazao je Simović.



On je naveo da je u susret takmičenju obnovljeno i izgrađeno više sportskih terena.

-Reparili smo potpuno boćarski teren u Budvi, osam teniskih terena u Budvi, izgradili dva nova terena, jedan za trening jedan za takmičenje olimpijskih razmjera za odbojku na pijesku. Uradili smo rasvjetu u Župi u Sportskom centru Župa u Tivtu, uradili novu sertifikovanu stazu na Topolici u Baru. Uradili smo strelište u Markovićima – kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Igre koje će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivatu i na Cetinju, zvanično će biti otvorene uz svečani program u Budvi pred
zidinama Starog grada. Takmičenje u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i
stonom tenisu, okupiće oko 1000 sportista iz devet zemalja koje broje manje od million stanovnika. Svečani program i otvaranje sportskog nadmetanja pripremljeno je u saradnji sa budvanskom opštinom i kako je najavio Simonović, predstaviće crnogorsku priču.

-Biće nekih dva sata programa od trenutka ulaska sportista do svečanog otvarnja igara. Između toga jedan program koji je urađen i nešto što predstvalja jednu crnogorsku priču, ko smo mi, kako je sve to počelo, gdje je počelo, na koji način se razvijalo, kuda smo sve prošli, kako smo prošli trnoviti put do suverenosti, to je otprilike, a ostalo neka ostane iznenanđenje, ako nam kiša dozvoli da sve to predstavimo kako smo zamislili – kazao je Simonović.

Igre će, kako je naveo, polazeći od toga da je Crna Gora ekološka država ponijeti epitet zelenih. Takvu zamisao, po njegovim riječima, snažno je podržao Međunarodni olimpijski komitet.

-Tražili smo i dobili podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP -a sa kojima imamo dobru saradnju. Pomogao nam je i
crnogorski Telekom, koji će na praktičan način pokazati na samim igrama gdje bi i na koji način mogla da se koristi zelena energija kao alternativa svemu onome što imamo danas, a što predstavlja balast i problem savremenog svijeta. Naša namjera je da skrenemo pažnju na taj globalni problem – kazao je Simonović.

Osim sportista koji će nositi opremu Sport Vision-a, takmičenje će okupiti i oko 400 volontera, koji su, kako je kazao Simonović, prošli potrebnu sektorsku obuku. Glavne smještajne kapacitete pružiće kompleks Slovenska plaža.

-Kompleks Slovenska plaža koji je praktično olimpijsko selo, biće fenomenalan. Siguran sam da će se svidjeti i našim gostima iz
inostranstava. Moram naglasiti da su po ovom pitanju ispoštovani svi traženi uslovi tehničkog komiteta – precizirao je Simonović.

Kako je kazao u toku takmičenja očekuje zapažene rezultate naših sportista.

- Očekujemo dobre rezultate. Mi imamo odlične sportiste, istina nijesu na ovim igrama najbolji naši timovi i nijesu najbolji naši
sportovi zastupljeni na ovim igrama, ali siguran sam biće tu sjajnih rezultata – ponovio je Simonović, dodajući za kraj da im je u
cjelokupnoj organizaciji puno značila pomoć nadležnih institucija, bez kojih, kako je naglasio, ovaj događaj ne bi imao dimenzije i
značaj koji očekuje da će ostvariti.

Na Igrama malih zemalja, koje se u okviru Evropskog olimpijskog komiteta organizuju od 1985. godine, učestvuju države koje ispunjavaju uslov da imaju manje od milion stanovnika: Andora, Crna Gora, Island, Kipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako i San Marino.


Izvor: antena M
Video. Infobiro