25-04-2020

Simović: Druga faza ublažavanja mjera moguća 4. maja

Ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom, druga faza ublažavanja mjera planirana je za 4. maj, kazao je na današnjoj pres konferenciji NKT potpredsjednik Vlade Milutin Simović.


Skrinšat: Youtube

"Omogućiće se rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji i servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, i moguće još drugih djetatnosti", kazao je Simović.

Dodao je i da će se omogućiti odlazak do vikendica u drugim opštinama, dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni prevoz u opštinama u kojima nisu registrovani slučajevi zaraze, dodao je Simović.

Ako se uspješno savlada druga faza, Simović je najavio da će treća faza početi 18. maja.

"Obuhvatiće otvaranja restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara".

Četvrta faza bi počela 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni, gradski i međugradski saobraćaj uz odgovarajuće mjere zaštite.

Simović je kazao da je važno ispuniti šest ključnih ciljeva, među kojima je da se širenje infekcije drži pod kontrolom i da se nastavi sa značajnim testiranjem, praćenjem izolacija i praćenjem kontakata. Potrebno je posebnu pažnju voditi i o zdravstvenim objektima i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijama.

Potrebno je uspostaviti i jasno propisane preventivne mjere na svakom radnom mjestu, poručio je Simović, ali i maksimalno smanjiti rizik unosa virusa iz drugih država.

Simović je naglasio i važnost punog angažovanja svih građana.

Simović je uputio saučešće porodicama koje su izgubile svoje najbliže u epidemiji koronavirusa.

On je poželio brz oporavak svima koji su na bolničkom i kućnom liječenju.

Izvor: Vijesti