15-04-2020

Simović: Sanirati posljedice epidemije i vratiti državu na put ubrzanog rasta

Vladine mjere u ovoj fazi moraju biti usmjerene na očuvanje radnih mjesta, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović i dodao da se moraju sanirati socio-ekonomske posljedice epidemije kako bi se država vratila na put ubrzanog rasta i razvoja.


Foto: Gov.me

Simović je na sjednici Kolegijuma Skupštine predstavio drugi Vladin socio-ekonomski paket podrške zbog posljedica epidemije koronavirusa i kazao da mjere moraju biti održive, pravedne, efikasne u realizaciji, u ovoj fazi ključno usmjerene na očuvanje radnih mjesta, a u narednim na razvoj.

„Ono što je zajednički imenitelj nas kao kreatora ovog programa i dosadašnjih sagovornika je da se u ovoj fazi pokaže posebna briga prema preduzetnicima i sektoru malih i srednjih preduzeća koji su prestali da rade zbog pandemije, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zdravlja i života svih građana Crne Gore”, rekao je Simović u parlamentu.

On je kazao da, predlažući bilo koju mjeru, svi zajedno moraju da vode računa da se saniraju socio-ekonomske posljedice epidemije, čuvajući održivost javnih finansija i obezbjeđujući da u državi funkcionišu ključni sistemi: prosvjete, zdravstva, penzioni sistem, redovnost svih socijalnih davanja i sistem bezbjednosti.

„Zbog toga nema mjesta za bilo kakve populističke i partikularne interese bilo koga. Ovo nije prilika da se predlažući bilo koju neodrživu mjeru ili bilo koji neodrživi zakon zaradi koji glas više na političkom tržištu“, ocijenio je Simović.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, kazao da se sada zajedno moraju boriti za zdravlje i život svakog građanina, očuvanje svakog radnog mjesta, biznisa, od najmanjeg preduzetnika do velikih kompanija.

„Ovo je vrijeme kada i u ovoj krizi moramo imati viziju razvoja i u konačnom sve ove mjere moraju biti u funkciji prvo stabilizacije, a onda i razvoja. Ovo je vrijeme kada moramo biti odlučni i hrabri. Vrijeme u kojem treba sve dosadašnje razlike među nama ostaviti po strani“, smatra Simović.

On je dodao da se sada mora sačuvati supstanca ekonomije da bi se Crna Gora vratila ponovo na put ubrzanog rasta i razvoja.

„Zato ćemo biti odlučni i hrabri da to ostvarimo. A mjera svega toga će biti održivost javnih finansija i pravednost“, poručio je Simović.

On je podsjetio da je u prethodnim danima Vlada obavila niz konsultacija u susret finalizaciji ovog drugog paketa.

Pored brojnih unutar Vladinih konsultacija obavljen je vrlo koristan i otvoren razgovor sa socijalnim partnerima, odnosno Privrednom komorom, Unijom poslodavaca, Savezom sindikata i Unijom slobodnih sindikata.

Obavljen je razgovor i sa predstavnicima ekonomske struke i nauke u kojem su data brojna korisna razmišljanja i sugestije.

Simović je kazao da je uvjeren da će razgovor u parlamentu biti nova prilika da dobiju korisne sugestije i predloge.

Mjere su, pored Simovića, predstavili i ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima.

Simović je kazao da se radi o nastavku dijaloga započetog krajem marta.

„Tada je ključna tema bila pitanje zdravlja i života svih građana Crne Gore i tom prilikom, kao i kasnije, ovdje u parlamentu su se otvarala socio-ekonomska pitanja. S pravom“, rekao je Simović i konstatovao da sve nadležne institucije u Crnoj Gori uspješno odgovaraju nezapamćenoj prijetnji epidemije.

On je rekao da poseban doprinos tome daju građani Crne Gore svojim odnosom razumijevanja i poštovanja mjera i datih preporuka koje je propisala struka.

„Vjerujem da ćemo i u narednim danima nastaviti sa takvim odnosom - zajedništva, povjerenja, predanog rada, brojnih institucija i brojnih zaposlenih u različitim sektorima – od komunalnih službi, sektora usluga, trgovine, sektora bezbjednosti pa sve do zdravstvenog sistema“, naveo je Simović.

On je kazao da se u narednim danima očekuju novi izazovi.

„Ne smijemo se pokolebati i moramo zajedno čuvati ono što je najvažnije – zdravlje i živote naših građana. Tu nije bilo, nema i neće biti pogodbe ni kompromisa niti popuštanja“ kazao je Simović.



Izvor: Mina