26-06-2023

Sindikat prosvjete: Sve nadležnosti oko eksternog testiranja vratiti Ispitnom centru

Sve nadležnosti i odgovornosti oko eksternog testiranja potrebno je vratiti Ispitnom centru, te obezbijediti da u svakoj učionici tokom polaganja budu prisutna dva test – administratora, koji ne smiju biti angažovani u ustanovama u kojima su zaposleni. Osim toga, ugovorom o angažovanju moraju se predvidjeti odgovornost svih učesnika u procesu sprovođenja državne mature. To su neki od zaključaka sa okruglog stola na temu “Eksterno testiranje – kako dalje?” koji je organizovao Sindikat prosvjete.

Sindikat prosvjete: Sve nadležnosti oko eksternog testiranja vratiti Ispitnom centru | Radio Televizija Budva

Opšti zaključak skupa, kako su saopštili organizatori, je da se pod hitno mora krenuti u pronalaženje rješenja kako bi sva naredna testiranja maturanata i polumaturanata bila u skladu sa zakonom, pravilnicima i etičkim normama, a kako bi se ujedno vratilo povjerenje u sam proces eksternog testiranja.

Kao hitne mjere predložili su i da svi ocjenjivači testova, test administratori i ispitni koordinatori u školama dobiju odgovarajuću novčanu nadoknadu, kao i da se razmotri tehnička mogućnost ograničavanja mobilnog signala u vrijeme polaganja testa. Jednaq od mjera sa okruglog stola je i da Ispitni centar putem javnog poziva angažuje ocjenjivače za pojedine predmete.

“Stav SPCG-a je da nadležna komisija za ocjenjivanje nikada više ne dozvoli da test bude pregledan onima koji su uhvaćeni u prepisivanju, i da budu pušteni da polože ispit”, poručili sui z Sindikata, dodajući da su saglasni sa zahtjevima da nadležni pod hitno utvrde na koji način je test iz matematike za polumaturante procurio u javnost, te da se odgovorni adekvatno sankcionišu.

Iz Sindikata su pozvali Ministarstvo prosvjete da pod hitno pristupi izradi novih pravilnika u cilju implementacije predloženih mjera.

“Ukoliko se ne pristupi suštinskim reformama oko eksternog testiranja učenika, SPCG će pozvati prosvjetne radnike da ne učestvuju u procesu kojim će njihov ugled dalje biti degradiran”, naveli sui z Sindikata prosvjete.

Cilj okruglog stola, kako su saopštili iz Sindikata, bio je da se iznesu predlozi i razmišljanja da li i na koji način treba organizovati eksterno testiranje učenika u budućnosti, odnosno predlaganje konkretnih mjera i procedura kojima bi svaka naredna eksterna matura na objektivan način pokazala usvojeno znanje učenika. Tokom diskusije uočeni su i naglašeni brojni problemi koji su dodatno degradirali obrazovni sistem i status prosvjetnog radnika u društvu.

Pozivu da prisustvuju okruglom stolu odazvali su se predstavnici Ispitnog centra, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, bivši ministar prosvjete, akademik Slobodan Backović, predstavnici strukovnih udruženja, direktorica NVU Roditelji, kao i pojedini prosvjetni radnici. Iz Sindikata su naveli da se niko iz Ministarstva prosvjete nije odazvao njihovom pozivu.

(roditelji.me)