02-11-2021

Sindikati optužili poslodavce da opstruiraju dogovor o OKU

Savez sindikata (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USSCG) optužili su danas Uniju poslodavaca da je opstruirala dogovor o zaključenju novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), iako postojeći ističe 31. decembra.

Sindikati optužili poslodavce da opstruiraju dogovor o OKU | Radio Televizija Budva

Foto: J.N.

Zbog toga su predstavnici sindikalnih organizacija Skupštini proslijedili predlog izmjena Zakona o radu, kako bi se važenje OKU-a produžilo do kraja naredne godine i kako bi se uskladio sa novim pravnim institutima poput pripravnosti i dvokratnog rada u uvećanje dnevnice za one koji rade nedjeljom.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da su sa Unijom poslodavaca sve bili usaglasili još u julu, kada je dogovoreno i da su prihvatili inicijativu malih trgovaca i preduzetničkih trgovačkih radnji da mogu raditi nedjeljom tokom ljetnje sezone, prenosi portal Vijesti.

"Zatim su, izgleda na nagovor velikih trgovaca koji žele da rade nedjeljom, uslijedile opstrukcije. Tako da sada imamo situaciju da nemamo zaključen novi OKU, a da postojeći ističe. Slično se desilo i prošle godine, kada je Skupština usvojila izmjene zakona kojim je produžila rok postojećem”, rekao je Zarubica na konferenciji za novinare.

Tada je to, kako je podsjetio, podržala i vlast i opozicija, pa očekuju da se takva saglasnost postigne i sada.

“Opšti kolektivni ugovor je osnovni garant radničkih prava svim zaposlenim, posebne kolektivne ugovore nemaju sve djelatnosti", kazao je Zarubica.

On je rekao da je velikim trgovcima, koji inače ne rade nedjeljom, sporno što je traženo povećanje dnevnica za 100 odsto one koji rade nedjeljom.

"To se ne bi odnosilo na njih, jer oni već ne rade nedjeljom, već na one izuzetke koji rade nedjeljom, kao i za poslodavce iz drugih oblasti koji su sami odlučili da rade nedjeljom zbog uvećanja svog profita. Ako već tjeraju radnike da rade nedjeljom zbog svog profita, onda je red da mali dio tog profita daju radnicima kroz uvećanu dnevnicu", kazao je Zarubica.

On je podsjetio da je prije dvije godine na predlog velikih trgovaca uvedena neradna nedjelja u toj oblasti, kao i da su kasnije neki od njih sami predlagali da dodatno plate dnevnice samo da im se omogući da rade.

Zarubica je naveo da je prema zakonu nedjelja po pravilu neradni dan i da mogu da postoje samo neki izuzeci, kao i da je red da se tim radnicima koji ne mogu da koriste vikend sa svojom porodicom omogući uvećanje dnevnice.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da je prije dvije godine sa Vladom i poslodavcima potpisan Sporazum o dostojanstvenom radu, kojeg poslodavci na ovaj način krše.

"Zbog nedostojanstvenih uslova rada mladi nam odlaze iz Crne Gore, neće imati ko da radi. U anketi koju smo nedavno prezentovali, više od polovine zaposlenih nema stabilne ugovore o radu, 33 odsto radi u sivoj zoni, 40,9 odsto ne dobija naknadu za prekovremeni rad, a 30,3 odsto je prijavljeno na zaradu manju od stvarne”, rekao je Keković.

Zaposleni u Crnoj Gori, kako je dodao, prosječno imaju godišnji odmor sedam dana kraći od zakonskog minimuma.

“Mi govorimo o 21. vijeku. Poslodavci ne žele da prave benefite za svoje zaposlene", kazao je Keković.

On je naveo da zbog odlaska mladih iz Crne Gore i nemogućnosti da planiraju porodicu zbog niskih zarada i nedostojanstvenih uslova rada, postoji sve niža stopa nataliteta.

Keković očekuje da će dobiti podršku Skupštine za predložene izmjene Zakona o radu i produženje Opšteg kolektivnog ugovora, kao i su spremni da razgovaraju sa svim poslaničkim klubovima.

Na pitanje šta bi se desilo da se ne produži Opšti kolektivni ugovor i da li bi se mogao sprovesti plan Evropa sad kojim se smanjuju dažbine da bi poslodavci povećali zarade, jer je ta obaveza navedena u OKU, Zarubica je odgovorio da je OKU najvažniji akt koji reguliše prava radnika i da bi njegovo neproduženje ugrozilo na desetine hiljada radnika, a između ostalog i plan Evropa sad.


(MINA Business)