14-08-2023

Širom BiH protestne šetnje za ubijenu Nizamu Hećimović

Gradačac, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Bijeljina, Zenica, samo su neki od gradova širom BiH u kojima će se danas održati protestna šetnja povodom trostrukog ubistva koje se dogodilo u petak, 11. augusta u Gradačnici.


Sarajevo, Ilustracija, Foto: Pixabay

Tada je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović i još dvije osobe, oca i sina.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, pozvala je sve sugrađane, ali i ostale građane Bosne i Hercegovine da se pridruže u šetnji za Nizamu Hećimović iz Gradačca.

"Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke. Pozivam sve građane Sarajeva da se u svojoj solidarnosti pridruže mirnoj šetnji u znak protesta protiv svake vrste nasilja", kazala je Benjamina Karić.

Inicijativa građanki/na Mostara organizuje mirni protestni skup građanki i građana Mostara u ponedjeljak, 14. augusta u 18 sati na Španskom trgu u Mostaru.

Iz Inicijative navode da mirnim protestima nastoje zajedno skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilja nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nosiocima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom, tako i na državnom nivou.

"Zahtjevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno. Zahtjevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole", naveli su.

Protestni skup održat će se i u Zenici.

Vrijeme je da kažemo: "Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi", navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama, koje organizuje Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice.



(Radiosarajevo.ba)