12-05-2023

Sistematski pregledi za đake prvake obavezni za svu djecu rođenu 2017. godine

Sistematski pregledi za buduće đake prvake uveliko se zakazuju u budvanskom Domu zdravlja. Obavljaju se kod tri ljekara pedijatra, u dvije smjene i obavezni su za svu djecu rođenu 2017. godine. Kako ističe pedijatar Veselin Vušurović, u Budvi ima oko 600 djece, koja će ove godine krenuti u školu.


Foto: Portal RTV Budva

Sistematski pregledi u DZ Budva odvijaju se onako kako je i planirano, kazao je za Polis dr Vušurović i dodao da u toku jednog dana bude više od 20 pregledane djece.

"Mi u Budvi računamo da imamo oko 600 djece koja će ove godine krenuti u školu. Pregledaju ih tri ljekara pedijatra u dvije smjene. Prosječan pregled je preko deset u dnevnoj i preko deset u popodnevnoj smjeni. Tako da mislimo da za 30 radnih dana će sva ta djeca biti pregledana", istakao je Vušurović.


Foto: Printscreen

Sistematski pregledi za đake i prvake se zakazuju na telefonu pedijatrije DZ Budva.

"Naravno da nijedno dijete neće biti vraćeno ukoliko tog dana ima prostora da se ono vremesnski pregleda", kazao je on.

Vušurović je istakao šta se to kontroliše kod djece tokom sistematskog pregleda.

"Mjeri se tjelesna težina i visina, utvrđuje se na kojem su procentu rasta i razvoja ta djeca. Nakon toga se vrši fizikalni pregled stanja respiratornog sistem, kardiovaskularni, gdje se obavezno mjeri krvni pritisak, takođe pregled ušiju gdje se vidi prolaznost spoljnog uha i stanje bubne opne, ždrijelo, stomak i lokomotorni sistem prije svega kičma", istakako je on.

On dodaje da mali broj djece ima problem sa gojaznošću i sa pritiskom.

"Jedan broj djece ima blage deformacije kičme, bilo da je skolijoza ili kifoza, lordoza. Te su deformacije veoma blage i sugurno će se korigovati kada se na to ukaže roditeljima ili profesoru fizičkog vaspitanja", kaza je on.

Kada je riječ o vakcinaciji i MMR vakcina koja je obavezna za đake prvake i vakcinom protiv HPV virusa, Vušurović ističe da je nedavno u glavnom gradu održano savjetovanje na nivou cijele Crne Gore o vakcinaciji, problemima i postignućima. Budva se našla na četvrtom mjestu po broju vakcinisanih MMR vakcinom.

"Sa HPV nešto malo zaostaje, mislim da bi obuhvat mogao biti i bolji ali možemo biti zadovoljni", dodao je on.

Mimo sistematski pregleda na pedijatriji vlada zatišje, kako objašnjava doktor, nema ni crijevnih infekcija niti infektivnih oboljenja već uobičajno stanje prehlade, zapaljenje ždrijela, uha, kapaka i ostalo, te je broj pregledanih mali, zaključuje Vušurović.


D.Č.